Proviron

Dobrý den, je mi 46 let,četl jsem o léku Proviron. Jak jsem viděl je asi často spojovan se steroidy.Steroidy neberu,ale zaujali mne jeho údajné účinky na energii,spánek,únavu,deprese a zvýšení libida. Můžete mi o tomto léku něco povědět? Co od něho mohu čekat,rizika,co se stane po jeho dobrání nebo se musí brát dlouhodobě? Prý už u nás tento lék není,jaká je jeho alternativa? K lékaři jakého zaměření bych měl s tímto problémem jít? Děkuji

Odpověď odborníka:

Mesterolon (Proviron) se někdy užívá jako pomocný prostředek k léčbě příznaků z nedostatku androgenů (mužských pohlavních hormonů) ve vyšším věku. Někdy se hovoří o syndromu stárnoucího muže (aging male). Snižování hladin testosteronu se někdy dává do souvislosti s kratší očekávanou dobu života u mužů. Užívání Provironu nebo podobných léků (např. testosteron - Undestor) by však v každém případě měl doporučit lékař, a to především urolog (především při poruchách potence), případně endokrinolog nebo sexuolog. Pokud trpíte těmito stavy, doporučuji podrobné lékařské vyšetření. V žádném případě nedoporučuji opatřovat si Proviron nebo podobné léky na černém trhu bez lékařského doporučení. Před jejich nasazením je totiž nutno vyloučit mj. onemocnění prostaty nebo jater, za určitých okolností totiž tyto léky mohou podpořit růst nádoru. Léčba obvyklé trvá několik měsíců, hned po dosažení efektu by se měla dávka snížit. S dlouhodobým užíváním nejsou dostatečné zkušenosti, které by dovolovaly tuto léčbu označit za zcela bezpečnou. Proti obtížím "stárnoucího muže" pomůže též přiměřená fyzická aktivita, normalizace hmotnosti, dostatek odpočinku, vhodná dieta (např. středomořská).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Proviron | Od: proviron | 2.2.2015 22:21
Dobrý deň čítal som že stačí kúpiť v lekárni 60
percentný alkohol a tablety mesterolonu v ňom
rozpustiť. Stačí na 100 g 60 percentného etanolu 5
tabliet mesterolonu a potierať tým denne bradavky a
ich okolie. Pomáha to na gynekomastii? Ďakujem za
odpoveď
reagovat
Proviron | Od: proviron | 2.2.2015 22:18
Dobrý deň čítal som že stačí kúpiť v lekárni 60
percentný alkohol a tablety mesterolonu v ňom
rozpustiť. Stačí na 100 g 60 percentného etanolu 5
tabliet mesterolonu a potierať tým denne bradavky a
ich okolie. Pomáha to na gynekomastii? Ďakujem za
odpoveď
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: