Průjem

Dobrý den, mám průjem už asi dva týdny. Pravděpodobně začal v důsledku užívání antibiotik Dalacin (který jsem užívala po extrakci zubu). V době užívání antibiotik jsem jedla jen zmrzlinu a mléčné výrobky. Byla jsem s problémem u doktora a byl mi doporučen endiaron a černé uhlí. První den jsem si to dávala a druhý den už byla stolice trochu tužší, tak jsem myslela, že mám vyhráno a přestala užívat léky. Třetí den už je to zas uplně vodnatý průjem. Taky jsem pořád unavená a trápí mě to i psychicky. Když dlouho sedím tak mám nadměrnou plyntost a musím to zadržovat a taky mám u análu nějakou měkou bouličku blízko vagíny, která taky nemizí a po doporučených krémech se mi udělali asi opruzeniny a ted na to dávám radši pudr a mám tam strupy. Chystám se na chirurgii... Nemohu mít nějaké vážnější onemocnění například infekci? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Lenko. 2 týdny trvající průjem by jistě měl být blíže vyšetřen, včetně mikrobiologického vyšetření k vyloučení bakteriální infekce (Campylobacter apod.) a také vážnější komplikace ATB léčby - clostridiového průjmu (v dotazu neuvádíte důležité bližší informace, aby bylo možno to nějak více zhodnotit - kolik máte denně stolic, zda jste měla horečku nebo nějaké jiné celkové potíže aj...). Endiaronem a uhlím to nevyřešíte. Ohledně problémů s konečníkem - je časté, že se hemoroidy (což je předpokládám podklad těchto potíží) při průjmu zhorší, ale popsané opruzeniny a strupy jsou další důvod, proč by aktuální stav měl zhodnotit lékař. Doporučuji tedy opětovnou návštěvu Vašeho praktického lékaře, na dalším postupu se domluvte s ním. Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: