Psychika a brnění

  • Dotaz od: Jarmila Kudělková
  • Publikováno: 24.7.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den, včera jsem psala dotaz na paní rentgenoložku, a ráda bych se obrátila i na Vás. Asi tři roky trpím občasnými stavy strachu z nemoci...jedná se o různé nemoci, většinou si najdu něco na internetu a pak se bojím, i příznaky většinou sedí. v poslední době pocituji brnění levé části obličeje, mám pocit slabé levé ruky a brbnění nohy - taky levé, začalo to však tak, že jsem si našla na internetu článek o roztroušené skleróze- bála jsem se že se jedná o můj případ, a dva dny na to mi začala brnět levá část obličeje, týden jsem vydržela v Praze , vystresovala jsem se natolik, že jsem se nemohla nadechnout brněly mi ruce nohy , odjela jsem domů-můj tatínek je lékař a zařídil mi vyšetření na ORL, neurologii, krevní testy - zda nemám latentní tetanii, absolvovala jsem MR mozku a krční páteře nález mám zcela v pořádku jen mam postiženou a doporučili i rehabilitace. I přes to mi brnění neustává, zjistila jsem si, že v ranným stadiích by RS nemusela být rozpoznatelná ani na MR, jsem neustále ve stresu nejsem schopna jakékoli činnosti a jen co ráno otevřu oči - napadne mne -" co když mne zase začne něco brnět" na nic jiného ani nemyslím, chci se tedy zeptat, myslíte, že to brnění může být vážně příznakem RS anebo si to snad mohu vyvolávat psychicky???Poukd ano, co byste mi doporučila? Mockrát díky

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Rozhodně byste měla zvážit psychoterapii u citlivého člověka, pro začátek by byla vhodná kombinace s aplikací protiúzkostných antidepresív. Je zapotřebí se připravit na delší dobu práce- obsedantní neurotická porucha, která se u Vás vyvíjí, dokáže člověku hodně kazit prožívání. Kognitivně-behaviorální metoda vede ke zvládání vtíravých myšlenek technikou sledování vlastního způsobu uvažování a jeho přebudování. Věřte, že se Váš stav podaří upravit, jen to bude chtít čas a trpělivost.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x