Pyogenes

Brala jsem dvoje atb na chlamydie. Následkem toho se mi udělala moučnivka a měla jsem horečku. Šla jsem na výtěr, asi 2 dny poté, co candida (bílá místa) zmizela z pusy. Candida ve výtěru není, ale mám ta 2 streptokoky. Jednoho alfa a druhý pyogenes, co dělá spálu. Paní doktorka říkala, že mi další atb dávat nechce, že u lidí může pyogenes normálně žít a nic jim není. Co si o tom myslíte? Mám strach, abych tu spálovou angínu nedostala... Děkuji, R.

Odpověď odborníka:

Paní Radko!
Chápu, že máte obavy z bakterie, která může způsobit spálu. Nicméně je fakt, že nález streptococcus pyogenes ve výtěru může znamenat jen jeho nosičství. Skutečně Vám nemusí způsobit nemoc. Něco jiného by bylo, pokud byste trpěla na opakované angíny či spály. Samozřejmě, pokud dojde k většímu oslabení organismu, může se přemnožit a způsobit zánět - tedy angínu či angínu s vyrážkou = spála. Dávat ATB jen na základě výtěru bez klinického nálezu by Vám mohlo spíše ublížit, neboť již teď máte pošramocenou ústní i střevní mikroflóru. Doporučil bych spíše nasadit kvalitní probiotika a betaglukany. a s měsíčním odstupem udělat kontrolní výtěr. Pokud by stále přetrvával, mohly by Vám pomoci se ho zbavit některé z bakteriálních lyzátů, které ho obsahují, případně tzv. autovakcína.
S pozdravem MUDr. Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: