Pylová alergie na pelyněk - souvisí s al. potravinovou?

Dobrý den. Byla mi zjištěna podle slov lékaře "poměrně silná" alegie na pyl pelyňku. Žádné příznaky rýmy apod. v době květu pelyňku nemám. Zajímalo by mě však, jestli si myslíte, že je pravděpodobné, že mám i potravinovou alergii na pelyněk - v jídle se na něj dá totiž lehce narazit jako koření estragon a nebo v bylinných likérech a podobných výrobcích s bylinami, jejichž přesné složení výrobci tají. Dříve nebo později se kvuli své budoucí profesi k estragonu dostanu a budu muset řešit, zda "riskovat". Z jiných potravinových alergií mi nebylo zjištěno nic (pelyněk testován nebyl) - nicméně osypávám se po velkém množství snězených ořechů, zvláště lískových. Také se mi špatně dýchá po snězení ostrých paprik, proto se jim vyhýbám (nicméně když se toto vyjímečně stane a je to citelné, vyřeší to jeden zyrtec). Nevím, jestli to může souviset, píšu jen pro jistotu, kdyby náhodou. Děkuji, že se mým dotazem budete obtěžovat. Nina L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud zatím nemáte slizniční projevy alergie na pelyněk v jeho pylové sezoně -červenec až září /rýma, dechové obtíže/, tak pravidelnou léčbu není třeba užívat. Nelze vyloučit zkříženou alergii na alergeny pelyňku, které se vyskytují v různých potravinách, někdy tím projevy alergie mohou i začínat. Je důležité pozorovat, po kterých potravinách se problémy vyskytují a těm se potom vyvarovat. Měla byste mít u sebe vždy tablety antihistaminika, kdyby se reakce náhodou objevila. Důležité je vyvarovat se produktům s heřmánkem v jakékoliv podobě / i kosmetika/,opatrnost by měla být i u pampeliškovách produktů, čaje s řebříčkem, slunečnicová semínka, někdy i olej. Je přítomen i v různých likérech - vermuty , fernet, absint... Ty potraviny, kde se již reakce objevila, bych doporučovala vynechat.Nelze předem odhadnou zda-li se reakce po dalších rizikových potravinách objeví, je důležité být informována, kde toto riziko je a být vybavena pohotovostní léčbou, kdyby se reakce objevila.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: