Pyogenes

Brala jsem dvoje atb na chlamydie. Následkem toho se mi udělala moučnivka a měla jsem horečku. Šla jsem na výtěr, asi 2 dny poté, co candida (bílá místa) zmizela z pusy. Candida ve výtěru není, ale mám ta 2 streptokoky. Jednoho alfa a druhý pyogenes, co dělá spálu. Paní doktorka říkala, že mi další atb dávat nechce, že u lidí může pyogenes normálně žít a nic jim není. Co si o tom myslíte? Mám strach, abych tu spálovou angínu nedostala... Děkuji, R.

Odpověď odborníka:

Výsledky jakýchkoliv vyšetření musí hodnotit ten lékař, který je nechal provést a zná příslušné okolnosti. Je pravda, že "spálový" streptokok může být přítomen ve výtěru z krku i u zdravých osob (obvykle jen přechodně) aniž by způsobil nemoc. Opravdu to musí zhodnotit Vaše paní doktorka sama, důvěřujte jí. Ovšem je otázkou, co bylo příčinou Vaší horečky - není pravděpodobné, že byste měla horečku kvůli moučnivce. Pokud pociťujete jakékoliv trvající potíže, je samozřejmě vhodná kontrola u lékařky a probrat situaci znovu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: