Rakovina děložního čípku

Dobrý den, dnes mi gynekolog oznámil, že výsledek biopsie děložního čípku není v pořádku, že již mám před rakovinové bujení, tudíž mi bude čípek vyříznut. Nemohlo být něco zanedbáno, když již před rokem na začátku těhotenství jsem měla v těhotenské průkazce vyznačeno červeně ASCUS? Nevím, co tato terminologie znamená. Po porodu 6 / 08 vše v pořádku, ale v 10/08 špatné výsledky cytologie, proto udělána biopsie. Mám přestat kojit a na operativní výkon nastoupit až v 4/09. Není to pozdě, vzhledem k nálezu? Mám veliký strach, jelikož mám dvě malé děti. Předem velmi děkuji za Vaši odpověď. Monika

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že zanedbáno nic nebylo, tzv. předrakovinný stav znamená, že některé buňky ve stěru vykazují určité atypie, které během času bez léčby by mohly do rakoviny přejít, ale tento nález sám o sobě rakovinou není a mohl se vyvinout během několika měsíců. Předpokládám, že kdyby váš nález byl natolik závažný, že by se měl operační zákrok udělat dříve, jistě by si vás objednali na dřívější termín. Myslím si, že ve vašem případě je tento zákrok spíše preventivní, aby se rakovina nerozvinula. Ale bez přesné znalosti cytologického nálezu není možné se vyjádřit naprosto přesně.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x