Rakovina děložního čípku, hpv

Dobrý den, bude mi letos 48 let. V r. 2013 mi lékařka při preventivní prohlídce udělala biopsii děložního čípku a výsledek byl změny CN1. Doporučila užívat potravinový doplněk Evelor. Další její kontrola na rakovinu děložního čípku byla až po roce opět při preventivní prohlídce. V loňském roce (r. 2014) již udělala stěr z hrdla děložního čípku a oznámila mi, že tam mám rakovinné buňky. Doporučila užívat Wobenzym a na kontrolu jsem šla po 3 měsících a znovu byla potvrzena přítomnost rakovinných buněk včetně HPV. Lékařka přikázala stále užívat Wobenzym a na kontrolní stěr mám jít opět po 3 měsících, tj. na začátku března. K tomu mám cca 2 roky nepravidelnosti menstruačního cyklu (někdy menzes zcela vynechá, někdy mám slabé krvácení mimo cyklus, někdy mám menzes delší než 10 dní) a dlouhodobé (cca 10 let) problémy s trávením – téměř po každém jídle mi nafoukne břicho (dole) – dle lékařů potravinová alergie. Mám obavu, aby nebylo něco zanedbáno, bojím se totiž, že rakovinné buňky jsem mohla mít na čípku nejméně již v r. 2013, kdy mi lékařka stěr nedělala. Chci se zeptat, prosím: Je běžné, že při preventivní prohlídce se dělá biopsie místo stěru na přítomnost rakoviny děložního čípku? V čem je biopsie lepší než stěr na přítomnost rakovinných buněk, pozná se z biopsie více nebo spíše něco jiného a stěr se má dělat taktéž? Je Wobenzym vhodný k léčbě tohoto onemocnění (rakovinných buněk na čípku) či infekce virem HPV? Musím ho skutečně užívat? Vím, že prý podporuje imunitu…a o to zřejmě jde…? Nebo by byl vhodnější jiný preparát? Je možné nějakým způsobem zjistit, v jakém stadiu se onemocnění nachází? Dá se toto zjistit např. ultrazvukem? Pokud ano, kde bych si mohla, prosím, tento ultrazvuk vyžádat, když moje p. doktorka ultrazvuk v ordinaci nemá? Je možné se s tímto problémem obrátit např. na onkologii a léčbu urychlit? Nejraději bych na konizaci čípku šla co nejdříve, ale opravdu nevím, jak postupovat. Je mi jasné, že mne zřejmě konizace děložního čípku opravdu čeká – což kdyby se povedlo bych považovala za velkou výhru. Obávám se ale, vzhledem k liknavosti p. doktorky, že onemocnění je již v pokročilejším stadiu a že budu ráda, když léčba skončí odstraněním dělohy popř. dalších ženských orgánů (o dalším postupu raději zatím neuvažuji). Vím, že potom se ženám dělá umělý přechod včetně další hormonální léčby. Chci se proto zeptat, zda je možné umělý přechod i hormonální léčbu odmítnout, či jaké jsou výhody nebo nevýhody umělého přechodu – proč se vlastně dělá? Jsem velmi citlivá na léky a nesnesu ani žádnou hormonální antikoncepci, proto mám obavu z těchto zásahů. Bohužel jsem trošku skeptická k dosavadním postupům mé lékařky. Uvedu jen jeden příklad: několik let mě léčila na kvasinky a jiné i tělu vlastní bakterie a v podstatě bez efektu a na žádné další vyšetření mne neposlala a mé subjektivní problémy (neustálé svědění) v podstatě bagatelizovala. Dle její prohlídky byla má sliznice více nebo méně v klidu. Nedalo se to vydržet, až jsem si sama došla na venerologii , kde mi kultivací zjistili a zaléčili chlamydie. V současné době je však velmi obtížné najít gynekologa, který by přijímal nové pacientky. Děkuji za trpělivost.

Odpověď odborníka:

Milá Jano, chápu Vaši nejistotu. Navíc je pro Vás v situaci, kdy je jisté, že věci nejsou úplně, jka by měly být, velmi zneklidňující, že své lékařce nedůvěřujete. Popořadě, k jednotlivým Vašim dotazům. Je normální, že při změnách na čípku zpočátku se situace sleduje, čeká se na vývoj, samozřejmě také záleží na věku ženy, jsou určitá věková obdbobí, kdy změny na čípku spontánně lépe vymizí, prostě se s nimi naše imunita popere - proto Vaše lékařka doporučuje doplňky stravy, ve snaze imunitu posílit. Ano mohou pomoci, ale také nemusí ...Kromě pestrého a zdravého životního stylu (hlídat si stravuu, dostatek pohybu, nekouřit, nestresovat se, spát...) Vám na posílení imunity osobně nic doporučit nemohu! Běžně se při prohlídce dělá stěr, ten sejme pouze porchové bunka, při nejistotě spíše tedy biopsie, která vezme větší vzorek tkáně a směrem do hloubky. Ultrazvuk není bohužel součástí preventivních gynekologických prohlídek, ale já bych doporučila připlatit si za něj všem ženám, Vám tedy rozhodně také ! takže podtrženo sečteno, doporučila bych Vám obrátit se na jinou gynekologii, vybavenou ultrazvukem. Nejlépe by bylo konzultovat na onkogynekologii, kterou naleznete ve větších nemocnicích, tak zkonzultujete nález na čípku, eventuelní zákrok, provedení konizace. Co se týče navozování přechodu, jak píšete. Přechod časnější nastane u žen, kterým jsou odebrány vaječníky i sdělohou, žádné léky pak užívat nemusíte. pokud by Vám dělali pouze konizaci, přechod by Vás ještě nečekal, toho se nemusíte obávat. A substituční léčba v přechodu rozhodně není nijak povinná, má zmírnovat obtíže navozené přechodem a záleží na každé ženě, jak se s tím chce poprat, takže se nebojte, že Vám bude někdo něco vnucovat. Moc Vám držím palce, aby se Vám podařilo najít vhodné pracoviště a Váš problém se, co nejrychleji vyřešil !

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: