Rakovina hlasivky

Dobrý den, můj syn je v USA a 3/2008 začal chraptět tak mu tam předepsali antibiotika. Léčba nezabrala tak šel na ORL a tam mu zjistili nárůstek na hlasivce, který následně vyoperovali. Nález z histologie byl negativní. Měl přijt na kontrolu za 3 měsíce ale stejně chraptěl dál. Při kontrole zjistili, že nárůstek má znovu. Musel podstoupit další zákrok ale to už byl nález- rakovina hlasivky. Podstouopil 35 ozářek. které skončil v 10/2008. Od té doby byl dvakrát na kontrole na ORL: Neumíte si představit co prožívám když nevím ani jaký druh nádoru to byl atd. Léčbu si tam musel platit sám. Mám strach aby neměl metastázy. Prosím Vás může se rakovina hlasivky přežít? Děkuji za Váš čas. Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evo! Obecně je léčba rakoviny dnes nesrovnatelná s dobou před dvaceti lety. V drtivé většině typů rakoviny je plná úzdrava nejen možná, ale i velmi pravděpodobná. Záleží nejvíce ze všeho na včasném záchytu, ve stadiu metastáz je rakovina léčitelná velmi obtížně. Z tohoto se vymyká jen několik typů rakovinného bujení, jako je melanom kůže nebo rakovina slinivky břišní, které jsou velmi agresivní. Nevím samozřejmě, v jakém stavu měl syn hlasivky a v tomto smyslu by bylo vhodné si obstarat nějaké zprávy ze synovy léčby. Jeho přežití a plná úzdrava vůbec není vyloučena, i když je možné, že bude mít poškozený hlas nebo i krk. Rizikovými faktory pro rakovinu hlasivek je především kouření a tvrdý alkohol. Jde o rakovinu spíše vzácnou.

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: