Rakovina žaludku

Dobrý den. Mému strýci (75) lékař našel při gastroskopii: "rozsáhlou nekrózu na zadní stěně žaludku". Na gastroskopii se dostal kvůli černé krvi ve stolici. Odebrané vzorky nebyly maligní. Léčen antibiotiky, po měsíci kontrola na gastroskopii. Nekróza zcela beze změn. Odebrány další vzorky na histologii. Druhý den lékař telefonoval, že vzorky ukazují "že to není dobré" a odeslal k onkologovi. V dokumentaci je mimo výše uvedeno toto: Diagnoza C169, Ventriculus, vyžadováno CT břicha a plic na staging, následně konsilium a další rozhodnutí. Vím, že onkologická prognóza záleží až na výsledcích CT, to ještě neproběhlo. V tuto chvíli spíše nerozumím nálezu "nekróza žaludku": co to je? Může to být následek nějakých dřívějších vředů, které nebyly nijak léčeny? Jak souvisí případný žaludeční vřed, nekróza a případně rakovina žaludku?? Strýc připouští různé stravovací zlozvyky a nadužívání nejrůznějších léků. Dále mne zajímá, jaké lhůty čekání na vyšetření jsou v popsané situaci běžné. Konkrétně: od první do druhé gastroskopie uplynul měsíc, tomu asi rozumím (nasazené léky musí dostat čas na účinkování). Od druhé gastroskopie s pozitivním nálezem do CT je 20 dní, od CT přes jeho vyhodnocení v konsiliu do následné návštěvy pacienta u onkologa 10 dnů. Předem velice děkuji za vysvětlení.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, další postup se opravdu bude odvíjet od nálezu na CT, stanoví přítomnost či nepřítomnost dalších ložisek, resp. rozsah onemocnění a od něj se bude odvíjet další plán terapie. Nekroza v medicíně znamená odumřelou tkáň, popravdě řečeno tento popis v lokalizaci žaludku se mi zdá poněkud nevhodný, pokud by se v žaludku našla nekroza jistě by s ní pacient jen tak bezbolestně nechodil, hrozila by ruptura žaludku atd. Pravděpodobně tedy šlo o nepřesný popis nálezu rozsáhlého vředu. Zde pak záleží na lékaři, který prováděl vyšetření, zda měl podezření na nádorový původ či ne.Pokud neměl, pak měsíční odstup kontrolního vyšetření je v pořádku. Termín CT vyšetření za 20 dní je bohužel na řadě pracovišť normální ( někde i déle!), termín k onkologovi také plusminus odpovídá. Moc držím palce!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x