Rehabilitace chodidla

Dobrý den, již jsem Vám několikráte psal, ale doufám, že Vám nebude vadit, když Vám položím další otázky. Jsem po zlomenině levé lýtkové kosti (bez dislokace), srostlo to za sedm týdnů (sádra 4 týdny a elastický obvaz tři týdny). 1) Dostal jsem rehabilitace (pravidelně cvičím) a jezdím na magnet, vířivku a cviky (dohromady 10x - byl jsem zatím dvakráte, ale od doby, kdy jsem měl začít zatěžovat jsou již tři týdny. Noha mi furt puchne a to již dokážu chodit o jedné berli, dokonce pár kroků udělám i bez nich, ale poměrně nejistě - v kotníku). Vzhledem k tomu, že léčba sádrou začala až o cca měsíc po úrazu, tak v nemocnici nevěděli (a já jsem jim to neřekl), že v zánártí, přímo u kotníku z vrchní části při dopadu se mi tkáň zmáčkla od nárazu. Kolem bylo vše černé a zjevný byl i důlek. Po měsíci, kdy jsem nebyl na rtg, mi černá barva zmizela. Při stanovení diagnosy tedy vše bylo zamaskováno, protože okolí kotníku bylo oteklé díky zlomenině. V současnosti se bojím, zda by toto mohla být příčina toho, že mi noha neustále puchne (jinak než při ty zlomenině) při chůzi, protože tato pohmožděnina přímo navazuje na levý kotník (zánártí). A když v klidovém režimu například po spánku je slehlá, tak nevypadá jako ta zdravá a během chvíle zatěžování zase puchne. Podlé mého úsudku, ale snímky z rtg byly v dosahu, protože se toto pohmoždění vyskytovalo hned u ohybu. Nic mě nebolí a nikde. Hodně mám i rozcvičeno, jen mi dělají problémy dřepy, opuchlost, či při cvičení mi vše křupe (nebolí). Když jsem si minule na kontrole stěžoval doktorovi, tak mi říkal, že opuchlost může zůstat až 6 měsíců, ale v této míře mi dost překáží. Můžete mi prosím Vás k tomu něco napsat? Díky J.J.

Odpověď odborníka:

Jistě základem je pečlivé vyšetření a zjištění předchorobí. Pozdější start léčby jistě prodloužil hojení i současné potíže. Pokud lékař při vyšetření neshledává kromě otoku žádné jiné chorobné změny, rtg snímek je vyhovující potom je třeba především dosud polohovat končetinu ve zvýšené poloze, hlavně v odpočinku a večer. Velmi důležité je ihned, ještě něž vstanu s postele přiložit pevný elastický obvaz a to od prstů při nejmenším až po koleno. Obvaz obnovovat. To je významná prevence k tomu, aby se otok na delší dobu neetabloval. Každý otok má sklon k neodcházení a fixaci změněných tkáňových poměrům, čemuž je třeba zabránit. Jinak pohyb, rehabilitace.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: