Rs

Dobrý den, pani doktorko/pane doktore, mam potvrzenou roztrousenou sklerozu z likvoru i z MR. Ted prozivam nejspíš svou druhou ataku, brnění,retence moči. Planuji mě poslat na kontrolní magnet. Brouzdala jsem po internetu a četla nějaké články a dočetla se, ze ataka nebo potíže mohou probíhat, i kdyz na MR nejsou vidět aktivní plaky a ze příznaky nemusí s výsledky MR korelovat. Je to pravda? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Gabrielo K posouzení situace je potřeba znát celý dosavadní neurologický nález a nálezy na dalších vyšetřeních a jak bylo zatím léčebně postupováno. Ataka znamená nový akutní posun v neurologickém nález a ty jsou důležité . Ataka se běžně nediagnostikuje vyčkáváním změn na MR. Samotné brnění ale jako atak dle zavedených kritérií nebývá bráno jako stav ataky. Jako hlavní opatření je i jakékoliv stávající medikaci podat tzv pulsní infůzní léčbu SoluMedrolem- kortikoidem v dávce 3-5 g během několika dnů např. týdne. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: