Rs nebo psychika?

Dobrý den,pí.doktorko.Pokusím se být stručná,ale jasná. V r.2007 mne postihl tinnitus.Pár měsíců po té jsem jela v autě a z ničeho nic se mi začla auta na vozovce sbíhat.Jakoby dvojité vidění.Prošla jsem MR a vyšetřením,nic se neprokázalo.Od té doby trpím vertigem.Lékař to nazval fobické posturální vertigo.Odeslal mne na psychiatrii.Další 2 roky jsem se cítila relativně dobře,až na neustálý pocit podnapilství,s čímž jsem se naučila tak nějak žít.V r.2009 mne bolela kyčel a jelikož mám psoriázu,bylo mi řečeno,že to bude psoriatická artritida.Pár měsíců na to jsem přestala cítit pravé stehno.Pruh od pánve kolem dokola.Bylo to přisouzeno artritídě.Neřešilo se to.V r.2010 jsem si našla nového přítele (nyní manžela) a každý měsíc jsem měla zánět močáku.10x zasebou jsem brala ATB.Na urologii vše vpořádku,ale zůstalo mi obtížné močení.Na konci močení musím hodně tlačit,abych se vyprázdnila úplně.Neřešilo se to.Nyní,je to asi měsíc,se mi markantně zhoršilo vertigo,do toho se přidaly tlaky za očima,necitlivost nohy se rozšiřuje a přesunuje se i na levou nohu (občas mi zabrní a mravenčí různé části těla i v obličeji) a mívám bolesti hlavně lýtek, které mi jakoby tuhnou. Jeden neurolog mne postrašil roztroušenou sklerozou,tak jsem zkontaktovala kamarádku,jejíž partner je také neurolog a šla k němu ze známosti, co si o tom myslí.Více méně mi dal najevo,že o RS asi nepůjde,že jsem si ji vsugerovala a spíše mi řekl, že to asi opět bude psychosomatického původu,ať si beru neuroly.Já jsem z toho teď opravdu špatná, protože mi není dobře a když jsem si přečetla příznaky RS a jakým způsobem, formou atak, které i na delší léta dají pokoj a znovu se objeví, se RS projevuje,tak vše nasvědčuje mému příběhu,který jsem si nevymyslela, neboť jsem tyto stavy měla dlouho před tím, než jsem o nějaké RS vůbec tušila. A můj dotaz na vás je, co si o tom myslíte? Vím, že bez MR není možné nic diagnostikovat, ale ptám se, zda je opravdu možné, že je to jen psychika nebo tak obrovská shoda náhod a že přes všechny jasné příznaky RS o RS nemusí jít? A ještě malý dotaz,27.2.jdu na MR. Pokud se tam nic nenajde, lze i bez lumbální punkce 100% RS vyloučit? Moc děkuji za přečtení až sem a za případnou odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i kdyby to nakonec byla "jen" psychika, je nutné demyelinizační onemocnění (např. RS) najisto vyloučit. Dále nepíšete, zda-li byla zvažována a vyloučena třeba také neurologická forma lymské boreliózy. Doporučuji proto kontaktovat vysoce specializované neurologické pracoviště. Dále doporučuji ORL vyšetření (pro vertigo).

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: