Rtg plic - astma

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se z RTG plic pozná např.astma, zánět průdušek nebo pohrudnice. Již 2 měsíce mě trápí dráždění zhruba na průduškách. Nejprve jsem měla i občasný suchý kašel, ten přešel v zánět průdušek (přeléčeno Klacidem 500 a Erdomedem). Během léčby jsem vykašlávala, ale po skončení léčby opět stejný pocit dráždění a občas suché zakašlání. Poslední týdny již téměř nekašlu, ale mírné dráždění cítím pořád. Také mám bolesti zad v obl.lopatek - prý z dův.silné skoliozy. Chodím na rehabilitace, doma také cvičím, záda bolí jen občas. Byla jsem znovu u OL kvůli tomu dráždění, ale poslechově nic neslyšela, prý na nic nedoléčeného to nevypadá, těžko se mi popisovalo, jaké je to dráždění. Proto mi napsala doporučení na RTG plic. Prý by to mohlo být event.začínající astma. Někdy mívám pocit zúžené trubice při dýchání, ale jen někdy. Jindy zase vůbec. Ale dráždění (i když již slabší) cítím téměř stále. Když občas zakašlu, někdy mě dloubne u pravé lopatky. Mám strach z RTG, aby to nebylo něco vážnějšího... Jsem celkem unavená, ale pravda je, že mám 2 malé děti (1 a 6let), v noci moc nespím (malá se často budí - již nekojím, ale stejně se budí); také se někdy v noci potím... Teploty nemám, ale stále se cítím (celé ty 2 měsíce - někdy více, někdy méně), jakoby na mne "něco lezlo", takový ten pocit před rýmou nebo nachlazením, ale přitom rýmu apod.nemám. Při výdechu mívám pocit horkého vzduchu. Teď se mi ještě přidala bolest pravé kyčle (asi 2dny), hl.při chůzi. Moje matka má artritidu a ještě nějaké podobné onemocnění, má problémy s klouby celkově a nyní hl.s kyčlemi. Je možné, že to mám po ní už v tomto věku? Ona sama měla problémy od 35let... Mně je 33. Také by mě zajímalo, pokud jde o astma, zda se to může projevovat pouze tím drážděním a občasným pocitem zúžené dýchací trubice. Také máme doma nově od Vánoc křečíka, bylo by možné mít na něj alergii (jsem atopik, nyní v klidu), přestože nikdy dříve jsem na něj, ani na jiné zvíře alerg.nebyla? (Mívala jsem křečíky a také králíka, ale nikdy jsem neměla větší dech.potíže, pouze ten atop.ekzém, hl.v souvisl.s úklidem-prach, desinf.prostř.) Křečík je v děts.pokoji, pocit dráždění ale podle mého není přímo závislý na mém pobytu v pokojíčku, pocit zúžené trubice mívám i venku, např.v obchodě apod. Moje OL zatím neví, čím by to mohlo být, prý uvidíme dle RTG, ale údajně to může být způs.i potížemi se zády, event.psychicky (výskyt rakoviny v rodině - otec - jícen+žaludek, babička - prsa, 2.bab. - ledviny). Často když slyším o někom, že má rakovinu a jaké má/měl příznaky, cítím je poté také... Nyní mám kolegyni z práce, která se léčí s Hodgkinovým lymfomem, popisovala mi určité potíže a já pak cítím podobné... Vím, že u mne hodně dělá psychika, mám teď strach z toho RTG... Jsem nekuřačka, nepiji téměř vůbec alkohol, ale celé dětství jsem prožila s matkou silnou kuřačkou... Moc děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stává se, že po odléčení infekce dýchacích cest, přetrvává kašel i několik týdnů. Vaše PL postupuje zcela správně, když volí nejprve rtg plic. Dle výsledku jsou pak další možnosti -např. celkové plicní vyšetření, alergologické, gastroenterologické apod. Bez náležitých vyšetření jsou veškeré úsudky pouhé spekulace.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Konopí na vysoký tlak? Odborníci o tom uvažují
Články: Konopí na vysoký tlak? Odborníci o tom uvažují
Vysoký krevní tlak trápí...
Jak se jmenuje ten Němec, co mi krade prášky?
Články: Jak se jmenuje ten Němec, co mi krade prášky?
Když německý lékař Alois...
Sužují vás bolesti hlavy? Možná za to mohou cigarety!
Články: Sužují vás bolesti hlavy? Možná za to mohou cigarety!
Podle odborníků může být...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vyšetření demence
Články: Vyšetření demence
Vyšetření demence je soubor...
Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Články: Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Pásový opar je virové...
Přehled inhalačních systémů k léčbě astmatu
Články: Přehled inhalačních systémů k léčbě astmatu
Inhalační podání léčiv...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Články: Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Odstranění žlučníku nebývá...
Revmatismus
Články: Revmatismus
Revmatické nemoci jsou...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: