Růst v dětství

Dobrý den, mám dotaz ohledně růstu dcery, rok narození 2006. Měří 131 cm, váží 25 kg, od pěti let roste pouze průměrně 5cm za rok. Chtěla bych vědět, zda je to v normě, neboť většina jejích spolužáků je vyšší. Dcera také hraje od 6 let závodně tenis a je nejméně o 30cm menší než ostatní. Prosím o radu, kam se obrátit a kde by jí udělali testy na růst? Děkuji, Frajmanová

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Ivano! Chápu Vaše obavy. nicméně, abych Vám mohl přesněji odpovědět, potřeboval bych vědět i výšku Vaši a též jejího otce, dále jestli jste rostli méně a vytáhli se až později v pubertě, jestli máte v rodině spíše menší příbuzenstvo apod. Mohu tedy jen obecně: výška dívky je v pásmu tzv. 3.-10. percentilu, což je větší podprůměr, ale ještě v toleranci, její váha také a odpovídá tedy k výšce. Pokud od 5 let věku roste cca 5cm/rok, dá se říci, že roste rovnoměrně a dostatečně. Urychlení růstu nastane s příchodem puberty. Intenzivní sport s větší fyzickou zátěží, tedy i závodní tenis, může také vést k pomalejšímu růstu a pozdějšímu nástupu puberty. Růst dítěte obecně sleduje praktické lékař pro děti a pokud má nějaké podezření, odesílá děti na vyšetření na dětskou endokrinologii. Doporučuji Vám tedy růst nejprve konzultovat s jejím lékařem a v případě pochybností doplnit odborné vyšetření. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: