Růstový hormon v 16 letech

Rád bych se zeptal, jestli si myslíte, že může má sestra (16 let) ještě vyrůst o pár centimetrů. A jestli by jí pomohl růstový hormon, popřípadě o kolik cm by mohla vyrůst. Pomáhá růstový hormon výrazně? V grafu je těsně pod 3. percentilem. děkuji

Odpověď odborníka:

Léčba růstovým hormonem je možná jen v určitých pevně daných indikacích, tj nemůže být léčen kdokoliv, kdo o to požádá. Pokud by splňovala kritéria, růstový potenciál by byl daný tím, jaký má tzv. kostní věk. Ten nám řekně, jestli má již uzavřené růstové štěrbiny. Pokud ano, už nevyroste. Pokud ne, vyrůst ještě může - čím nížší by kostní věk byl, tím víc by mohla vyrůst (tím víc času by zbývalo do uzavření růstových štěrbin, resp. by se uzávěr dal i hormonálně posunout). Obecně platí, že pokud již menstruuje, je velmi pravděpodobné, že se štěrbiny uzavřely.
Tato problematika patří do rukou dětských endokrinologů.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: