Růstový hormon

1.9. jsem porodila dvojčátka císařským řezem ve 33tt.Mám páreček,holčička vážila při porodu 1680g a chlapec 1650g,měla jsem hrozný strach o ně,ale vše se jevilo vpořádku,krom menších problémů s kyslíkem...Malý je již od včerejška na vyhřívané postýlce a jeho váha je 1890g,malá má trošku problém s dýcháním,tak je stále v inkubátoru.Včera za mnou přišel dr. a sdělil mi,že malou prohlídne dr. z genetiky,že se mu zdá krátká.Já samozřejmě už mám strach,že bude postižená.Malá má již 1960g a 40cm..Dr. z genetiky mi sdělila,že se jí zdá malá v pořádku,ale pro jistotu provede testy na apochondolazii a chromozomy..Jen mě zajímá,jestli je to málo,jinak já měřím 157cm a partner 186cm,může být jen malá po mě?Děkuju za odpověd

Odpověď odborníka:

Žaneto, u novorozenců a malých kojenců je hlavním kritériem hodnocení prospívání váha. Tyto děti se velmi špatně měří, protože v děloze jsou stočené v klubíčku a pokrčení nožiček a ručiček přetrvává i po porodu. Při měření délky se musí nožička natáhnout, aby bylo možno děťátko změřit. Proto je měření spíše orientační. Achondroplazie je dědičné onemocnění postihující častěji chlapce, kdy jsou postiženy kosti končetin, které jsou nápadně krátké. Do dvou let se u dítěte na růstu podílí hlavně výživa, pak teprve růstový hormon. Růst a hmotnost dítěte se sleduje podle percentilových grafů. Zatím je brzy na hodnocení, zda bude dcera malá po Vás.

MUDr. Zora Dostálová
MUDr. Zora Dostálová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Praha 6

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: