Rychlý nárust váhy

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Léčím se už 10 let s preklinickou hypothyreózou. Výsledky krve mám: TSH 3,17 mU/l, T4 volný 12,09 pmol/l, USG št. žlázy - oba laloky jsou nezvětšené normoeshogenní + homogenní textury bez uzlů PL 10x16x37 I4 LL10x13x39. Výsledky krve v roce 2013: TSH 4,13, T4 volný 11,83 pmol/l Mám brát Euthyrox 50 a jodid 100 1-0-0. Zhruba od listopadu 2013 se mi najednou zhoršila menstruace, mám jí zhruba 3 týdny, pak týden pauza a pak opět. Byla jsem u gynekologa, nemám žádné srůsty ani cysty, jen zvětšenou sliznici v děloze. Začala jsem na doporučení gynekologa užívat od května HA, zatím menstruace beze změn. Před tím jsem po gynekologické stránce nikdy žádné problémy neměla. Mám zvýšený cholesterol na 7,13. Ptala jsem se pana doktora na endokrinologii zda moje gynekologické potíže nemůžou souviset se štítnou žlázou, ale bohužel jediná odpověď, která se mi dostala byla, že mám věk na těhotenství, a prý by mi to pomohlo k ustálení hormonu v těle.... dle mého názoru tohle není řešení problému. Proto se obracím na Vás s prosbou o radu, zda mám správně nastavenou léčbu, zda nemůžu být třeba předávkovaná léky? Ke všemu od dubna neberu euthyrox 50 ale letrox 50, protože v lékarně eutyrox neměli, ale co mě kromě dlouhé a docela silné menstruace trápí je, že jsem od dubna přibrala 7 kg, přitom jím pořád stejně, chodím cvičit. Ale svalová hmota to není, bohužel jsem přibrala hlavně v oblasti břicha a tváře. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Ivano, Vaše laboratorní výsledky nesvědčí pro předávkování hormony štítné žlázy, jste spíše nepatrně poddávkovaná (optimální TSH je mezi 1-2 a těchto hodnot lze jistě dosáhnout, ať už berete Letrox nebo Euthyrox), ale takovéto hraniční hodnoty hormonů samy o sobě Vaše potíže pravděpodobně nezpůsobují. Není mi jasné, jak to, že se Vaše menstruace neupravila při podávání hormonální antikoncepce (tedy za předpokladu, že máte klasicky tabletky 3 týdny hormony, týden pauza) - ale to je dotaz na gynekologa. Přírůstek na váze s přibýváním na obličeji a trupu by mohl být způsoben nadprodukcí hormonu nadledvin kortizolu, domluvte se s endokrinologem na došetření. Do jisté míry by se na zvýšení hmotnosti mohla podílet i HA, ale jestli tomu dobře rozumím, začala jste přibírat již před nasazením. Je důležité, aby Vaši lékaři měli k dispozici všechny potřebné informace, na endokrinologii si vyžádejte zprávu pro gynekologa a naopak. S cholesterolem se teď netrapte, stravujte se zdravě i kvůli svojí váze, nechte si cholesterol zkontrolovat, až budete v pořádku. Držím palce, ať se vše upraví.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: