Sádrová dlaha

Dobrý den, 22.4. jsem si pohmoždila dorsum pravé ruky, když mi na ruku spadla velmi těžká police. Ruka hned otekla, vyskočily tam 2 boule a začala modrat. Na úrazové pohotovosti jsem dostala sádrovou dlahu s tím, že mám přijít na ko za týden. Rtg byl negativní. Po týdnu stále ruka bolela a byla oteklá, dlaha přiložena znovu. 6.5. mi dlahu sejmuli s tím, že mám ruku pomalu zatěžovat. Ruka byla stále nateklá a natékala kažký den. V pondělí 11.5. jsem byla na chirurgii z jiného důvodua lékař si všiml mé nateklé ruky a ptal se ni. Prsty jsem skoro nemohla hýbat, hematom v dlani i na dorsu, otok. Lékař mi řekl, že dlaha byla poporvé špatně přiložena a musí mi dát novou na 14dní s MTC v 90st. Sundat by se tedy měla 25.5. Nyní mě už 6. den ruka v dlaze znovu dost bolí. Ruku se snažím nosit nahoře ( šátek je prý taky špatný, vždy je nutné mít ruku výš), aby nenatékala. Ráda bych se zeptala, zda bude ruka z důvodu měsíční fixace v nejbližší době nějak háklivější. Mohla se odvápnit? Jak je možné, že někde přiloží dlahu špatně? Jsou na to přeci nějaké standardy? (Nyní mám prsty ohnuté, předtím byly narovnané). Jak postupovat po sejmutí dlahy? Stahovat ruku elastickým obinadlem, nebo ji nechat volně? Po sejmutí dlahy mi dali el. obinaldlo, ale neřekli mi, zda si to mám. např. na noc sundávat nebo to mít jen 1 den, ......... , do kontroly. Děkuji za odpověď Zdenka

Odpověď odborníka:

1) vždy po nějaké době fixace končetiny, je nutná pomalá rehabilitace, aby se funkce vrátila do normy, není vhodné ruku hned přetěžovat, ale nijak "háklivější" by být neměla. 2) k odvápnění dochází velmi rychle, pokud se svaly nezatěžují a nestimulují kostní metabolismus. Doporučuji dostatečný přívod vápníku ve stravě či v potravinových doplňcích. Jakmile začnete s rukou normální hýbat, stav kostí se normalizuje. 3) po sejmutí dlahy, pkud by přetrvával otok, je vhodné nosit elast. obinadlo, které se přiloží hned ráno a večer se sundá, v noci nechte ruku volně, bez obinadla. Pokud ruka již nebude otékat, obinadlo stačí nosit jen před namáhavější prací. Při jakýchkoli pochybnostech kontaktujte svého lékaře.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: