Schyzofrenie a potíže s ní spojené

Mám dotaz, moje sestra má schyzofrenii už 11 let. Každý rok je min. 2 krát hospitalizovaná v Horních Beřkovicích. Pobírá důchod invalidní 3. stupně. I když má brát pravidelně prášky, tak je nebere. Dříve měla i skoliózu páteře a má ,,tyč" v zádech, která se podle mě má nechat vyměnit nebo chodit na prohlídky. Poslední dobou mě velmi zaujalo její myšlení. Tvrdila mě a celé mojí rodině, že je 29.11.2013 a přitom bylo 6.12.2013.Brala bych to ještě jako, že to má k té nemoci, jelikož jsem se s ní dohadovala nemohla jsem jí přesvědčit že není 29.11. To bych ještě zkousla. Souvisle mi odpovídala. Jenomže jak jsem se s ní dohadovala a v tom momentě jsem ji řekla jestli si náhodou nemyslí že žije babička s dědou a její syn. Ona mi na to odpověděla, proč by jako nežily? Ona si myslí že ještě pořád jsou mezi námi. Ale realita je trochu jinde a její syn kterému bylo pouhých 9 měsíců už bohužel není mezi námi 4 roky, ani babička 3 roky a děda 2 roky. Byla přesvědčená že tu ještě jsou. Tímto bych se chtěla zeptat. Jestli to patří k schyzofrenii nebo jestli to nemůže být nějaká jiná nemoc, třeba nádor na mozku,, Už se nikdy nezmění a příjde mi že ani nechce. Bydlí u mámy která má také shyzofrenii. Nikdo si s ní neví rady. Předem děkuji za jakoukoli odpověď. S pozdravem H. Jirovská

Odpověď odborníka:

Milá Hano, rozumím Vašemu problému a chápu Vás, nemáte to jednoduché, ale bohužel u nemocných schizofrenií dochází i přes léčbu časem k poruchám paměti a pozornosti, k celkovému zhoršení a změnám osobnosti, většina jejich přesvědčení je nevyvratitelná a nemá ani smysl tvrdit, že je to jinak. Současná léčba je šetrná, ale přesto může mít toto onemocnění těžký průběh s důsledky , které zmiňujete, zvláště pokud trpí onemocněním někdo z příbuzných. V Každém případě se o tom poraďte s jejím psychiatrem, neboť se také může jednat o znovuvzplanutí akutní fáze onemocnění. Pak může dojít např. úravou léků nebo úpravou dávkování ke zlepšení celkového stavu. U opakovaných akutních fází schizofrenie je velmi dobrá léčbě depotní injekcí- jednou za měsíc dochází pacient na injekci, která udržuje onemocnění pod kontrolou.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: