Scintigrafie ledvin u 2leté dcery

Chtěla bych se zeptat na nutnost vyšetření scintigrafie ledvin. Dcera měla před půl rokem (v roce a půl) záně ledvin, byla hospitaliována na Bulovce. Zánět byl na jedné ledvině. Po pěti dnes byla v pořádku, propuštěna domů. Pravidelně jsme nosili moč - vždy výsledky v pořádku. Byli jsme na vyšetření refluxu - ten nebyl prokázán. Velikost ledvin podle sona měsíc po zánětu a 6 měsíců po zánětu je srovnatlná, podle vyšetřující lékařky ledviny v pořádku. A přesto nám bylo dáno doporučení na objednání dcery na statickou scintigrafii ledvin. Ještě doplním, že dcera měla zánět ledvin pouze jednou a pravděpodobně byl způsoben průjmy, které měla pár dní před zánětem...

Odpověď odborníka:

Myslím, že budete nejlepší, když tento - zcela oprávněný - dotaz proberete s lékařem, který vyšetření indikoval. Předpokládám, že má k vyšetření určitý důvod - např. vyloučení refluxu či posouzení funkce obou ledvin. Píšete sice, že reflux byl vyloučen, ale neuvádíte, jakým vyšetřením. Často se jako první krok provádí pouze sonografické vyšetření, to ale prokáže pouze velmi velký reflux, menší nikoliv... Na druhou stranu je možné, že Váš lékař indikoval vyšetření spíše "pro jistotu", a pokud skutečně zánět proběhl jednorázově a navíc měl pravděpodobně jinou vyvolávající příčinu, nebude scintigrafie nyní nezbytně nutná nebo se s jejím provedením dá vyčkat. Věřím, že v tomto případě Vás indikující lékař vyslyší a nebude naléhat na provedení vyšetření. Konečně, i kdyby vyšetření mělo proběhnout, nemějte obavy. Radiační zátěž při stintigrafického vyšetření ledvin je opravdu velmi nízká. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: