Nutnost scintigrafie ledvin u 2,5 letého dítětě

Dobrý den, mám dceru 2,5 roku narodila se s vvv solitární ledvina. Avšak v 21tt lékař při velkém UZ tvrdil že je vš vpořádku morfologie orgánu v normě(čili obě ledviny) ve 32tt dělal opět UZ s kontrolou orgánů a tam zjistil že druhou ledvinu nenachází a tak v průkazce výsl. vyšetření v 21tt přeškrtal a zapsal solitární ledvinu. Po porodu 3den byl proveden UZ ledvin a zjištěna podkovovitá ledvina 2 močovody, vše vpořádku, za půl roku při dalším UZ opět podkovovitá ledvina za rok už ledvina solitární zvětšená. Po celou dobu vše vpořádku, močení, výsl moče neg. vše bez problémů. Avšak lékařka trvá na scintigrafii, údajně pro jistotu zda ta druhá ledvina někde nevycestovala vzhledem k tomu v 21tt vyš. a také kvůli zjištění funkce té jedné atd. Avšak zatím jsem toto vyš. odmítla, paní Dr. pokaždé neměla čas mi sdělit důsledky mého odmítnutí či případné výhody. Dle mého názoru, pokud bylo vše vpořádku doteď, tak nechápu proč už tak malé dítě zatěžovat tímto vyšetřením, když se údajně orgány vyvíjejí do 3 let věku dítěte. Navíc mám strach na případnou a. reakci na kontrastní látku a zda to nemůže třeba tu zbylou ledvinu nějak poškodit, rentgen + ta látka. A taky by mne zajímalo, zda svým odmítavým postojem dceři spíše neškodím. Prosím Vás o radu coby lékaře případně z pohledu rodiče. Moc děkuji za odpověď a omlouvám se za tak obsáhlý text. S pozdravem apřáním hezkých dní Jana

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jano, výsledky vyšetření plodu ultrazvukem mohou být pouze orientační, jednak vzhledem k tomu, že při vyšetření je obtížné zastihnout plod v ideální poloze, jednak vzhledem k jeho dalšímu vývoji během těhotenství a po narození. Označení podkovovitá a solitární ledvina se nevylučují; při této vývojové vadě nedojde k vývoji dvou jednotlivých ledvin, a tak vzniká ledvina jediná. Přo scintigrafickém vyšetření se nepoužívají RTG-kontrastní látky, a tak se nemusíte obávat jejich vedlejších účinků. Doporučuji Vám nechat Vaši dcerku absolvovat doporučená vyšetření, včetně pravidelných laboratorních kontrol k posouzení funkce ledviny. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: