Šedý zákal - pooperační problémy

Dobrý den, mám dotaz. Dne 23. 10. a 1. 11. 2012 jsem prodělala operaci šedého zákalu. Po operaci mi vznikly následující problémy: pravé oko se mi zlepšilo na dálku, ovšem na blízko se mi zhoršilo. Levé oko se mi bohužel zhoršilo jak na blízko, tak na dálku. Lékař mi řekl, že si musím prostě koupit dioptrické brýle v Kauflandu a po třech měsících mi je prý udělají oni, než se mi oči zahojí. Brýle jsem si tedy koupila, konkrétně dvojky dioptrie a zdá se mi, že si tím oči spíše kazím. Dříve jsem na čtení brýle nepoužívala, pouze na malé písmo. Co se týče čoček, tak jsem dostala na pravé oko (plus)17,50 a na levé oko (plus) 17,00. Levé oko jsem měla před operací slabší a teď na to vidím ještě hůře. Jediné, co se zlepšilo, je jasnější pohled na barvy. Navíc jsem po operaci dostala nejspíše nějaký zánět, protože jsem si musela kapat dvoje kapky, a ještě před nimi pooperační. Navíc jsem měla v levém oku tlak, ze kterého nejspíše vycházela bolest hlavy. Po operaci mě ujišťovali, že se mi vidění zhruba po třech měsících zlepší, ovšem je to stále stejné. Za každé oko jsem zaplatila přes 3 tisíce, proto jsem z toho celkem znechucená. Proto se chci zeptat, zda je možná nějaká náprava, aby se mi oči zlepšily, případně co by mohlo být příčinou tohoto zhoršení, a kolik by další náprava očí mohla stát. Děkuji za každou Vaši radu. S pozdravem Dana.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Dano, spíše než hodnoty implantovaných čoček bych potřeboval vědět, co jste kapala za ty preparáty navíc. Takto nemohu ani zdánlivě odvodit, zda tam byl zánět, otok rohovky nebo zda to byly jen kortikoidy na doléčení s umělými slzami atd. Vzestup nitroočního tlaku se stát může, ale dá se velmi dobře zvládnout kapkami. I to patří do pooperační péče. Vzhledem k časové prodlevě tří měsíců došlo zřejmě k otoku rohovky či pravděpodobněji k poruše funkce endotelu. Tedy Vaše oko hůře zareagovalo na proběhlou operaci a čeká se na úpravu stavu. Tyto stavy vyžadují čas, kapání a trpělivost. Dalším možným důvodem zhoršení zraku na obě vzdálenosti po operaci je manifestace již dříve přítomného rohovkového astigmatismu (případně jeho navození), ten je možné kompenzovat brýlemi (eventuálně pomocí zákroku LRI či laseru) a vidění se velmi zlepší. Co se týče pravého oka, tak to je spíše problém předoperačního pohovoru. Lékař se pokusí o kalkulaci dioptrické hodnoty nitrooční čočky na takovou vzdálenost, na níž se domluvíte. Standardně se nastavuje ostré vidění do dálky a do blízka brýle. Doporučuji Vám promluvit si s ošetřujícím lékařem. Vaším největším problémem je nedostatek informací, a to bez vyšetření nebo znalosti přesné dokumentace nenapravím.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: