Sex po operaci dělohy a vaječníků

Vážený pane doktore je mi 46 let a jsem rok po operaci dělohy a vaječníků. Je možné po této operaci ještě prožít plnohodnotný sex včetně vzrušení. Užívám hormonální tablety Kliogest, ale mám pocit, že už nepociťuji žádnou sexuální touhu. Je možné toho ještě nějak dosáhnout, nebo touto operací můj pohlavní život skončil. Děkuji za odpověď. S.

Odpověď odborníka:

Odpověď na Váš dotaz je poměrně jednoduchá i složitá: Podle mého soudu záleží v první řadě na důvodu zákroku,na jeho indikaci - podle toho se odvíjí jednak charakter operačního výkonu, jeho radikalita,jednak se od něho odvíjí možnost hormonální substituce. Pokud se jedná o zhoubný nádor, je třebapočítat s tím, že výkon bude rozsáhlejší a hormonální substituce (HRT, hormonal replacement therapy) někdy jen stěží možná (ne vždy). Při zákrocích pro myomy nebo endometriózu je ovšem hormonální substituce možná a vítaná a radikalita (rozsah) výkonu je malý. To je ale z hlediska sexuálního vzrušení a touhy otázka druhotná. Obecně je sexuální život po gynekologických operacích možný,s výhradou potíží uvedených výše. Spíše se jedná o zpracování nemoci, přo niž byl výkon proveden, zpracování vlastní skutečnosti operace s odstraněním vaječníků a dělohy a také s mírou opory v partnerovi. Doporučil bych několik konsultací u psychoteraputicky orientovaného psychologa nebo u psychoterpauticky orientovaného psychiatra nebo sexuologa, všichni by měli mít certifikát o absolvovaném psychoterapeutickém výcviku. U gynekologa bych konsultoval přece jen přiměřenost hormonální substituce, totiž, zda by nebyla vhodná jiná dávka nebo jiný preparát. S pozdravem Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
-8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: