Snaha o otěhotnění a zvýšená fce štítné žlázy

Dobrý den, s přítelem se snažíme 3 měsíce o dítě.Doktor mě už ted začal vyšetřovat. Výsledky jsou TSH - 0,124(0,400-4,000), FT4 - 16,8(11,5-22,7), FSH - 23,7. Všude čtu, že s takovou hodnotou FSH nelze otěhotnět, je mi 22 a je to pro mě šok. Doktor mě poslal na genetiku. Je hodnota FSH ovlivněna tou hodnotou štítné žlázy?? A je možně, že se ty hodnoty tak rychle mění? V červnu jsem měla hodnotu TSH - 0,909 (0,350-4,0).Jinak už 5 let se léčím na sníženou funkci štítné žlázy. K doktorce chodím 1xročně. Mám dále pokračovat v braní letroxu 1 tableta denně, když mám nyní zvýšenou funkci?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v léčbě štítné žlázy určitě pokračujte. Tyto výsledky bych nenazývala předávkováním, či zvýšenou funkcí. TSH je sice mírně pod normou, nicméně fT4 je plně v normě. Pro těhotenství je rozhodně lepší mít hormonů štítné žlázy trochu víc, nežli míň. Hormonální hladiny v krvi se dynamicky mění, tudíž je málo pravděpodobné mít je stejné i v rámci jednoho dne. V době, ve které se snažíte o miminko bych si domluvila častější kontroly u endokrinologa, jelikož hormony štítné žlázy jsou pro miminko již od začátku jeho existente esenciální, tudíž je dobré vědět, že již v době jeho splození jsou v pořádku. Co se týče FSH - nikdy nelze výsledky posuzovat jen jako absolutní číslo. Důležité je, jestli máte pravidelný menstruační cyklus v délce cyklu do 35 dnů. Dále, jestli byly hodnoty nabírané správně v 1.-5. den menstruace (tj v době krvácení), a to do 10.00 hod dopoledne. Důležitá je také hodnota LH a estrogenu. Co se týče otěhotnění - 3 měsíce není nijak dlouhá doba. I v intervalu 6 měsíců otěhotní jen 2/3 zdravých párů. Jako neplodnost se definuje neshopnost otěhotnět po dobu 1 roku (byť jsem si vědoma, že pro lidi toužící po miminku je to nekonečná doba). Je výhodné vědět, kdy ovulujete a šetřit se na dny kolem tohoto termínu. Ideální frekvence pohlavního styku se doporučuje 2-3x týdně, ne častěji, aby se stihl dotvořit kvalitní materiál u partnera. Fertilitě napomáhá určitě i pravidelný pohyb a nepřítomnost nadváhy, či obezity. Moc držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: