Špinění mimo menstruaci

Dobrý den. Před půl rokem jsem vysadil HA (Stodette). Před třemi měsíci jsem byla nucena užít Postinor - menstruace po něm přišla s týdením zpožděním, následná menstruace se zpožděním devítidenním. Těhotenských testů jsem dělala několik v různém časovém rozsahu, výsledek vždy negativní. Vzhledem k tomu, že jsem celkem stresař a každá zpožděná menstruace ve mě vyvolává paniku, rozhodla jsem se opět nasadit HA (Tri-Regol). Menstruace trvala 8 dní, od té doby (již 6 dní) sice slabě, ale neustále špiním, s velmi mírnými bolestmi v podbřišku. Může být toto špinění způsobeno pouze zvýšeným hormonálním náporem a samo odezní, nebo se mám obráti na lékaře? (důvodem, proč jsem to ještě neudělala je, že svou lékařku mám přes půl republiky) Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předpokládám, že chodíte na pravidelné preventivní gynekologické prohlídky i když máte lékaře daleko. Pokud jsou výsledky prevence v pořádku, a lze vyloučit dysplazie čípku či další choroby, je vhodné vyčkat 3 cykly, zdali se špinění mimo menstruaci při užívání hormonální antikoncepce neupraví. Pokud se tak nestane, bude vhodné vyměnit preparát, je potom třeba tabletky s vyšším obsahem estrogenu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: