Srdeční záchvat

Dobrý den, prosím Vás měl bych jeden dotaz, na který tu sice bylo odpovídáno nesčetněkrát, ale i přesto se s prominutím zeptám znova. Je mi 25 let a léčím se se srdcem, konkrétně s arytmii a pociťováním extrasystol. Beru půl tablety denně Concoru 2,5 mg a ráno jednu tabletu Hořčíku Magnesii lactici. Před přibližně měsícem jsem měl mnou neznámý typ záchvatu, při kterém jsem si zavoval sanitku. Bylo to někdy kolem půl 4 odpoledne, oběd, játra z předešlého dne, byl někdy o půl 1. Asi půl hodiny v kuse jsem seděl, a po vstanutí mi začlo být mdlo, omýval mě studený pot, pálely mne uši a srdce se mi rozbušilo tak, že jsem měl pocit jakoby mi vylezlo z hrudníku, a nebylo nic než ten pocit a strach o svůj život, jaký jsem v životě nezažil. Po asi 5 minutách se to uklidnilo a já se pokoušel uklidnit i psychicky. Chladil jsem si hrudník. Ale po asi 5 minutách to přišlo znova a to jsem už volal linku 155. Po přijetí záchranky jsem byl v pořádku, po odvezení ambulanci také vše v pořádku, včetně krve. Po dobu 45 minut co jsem ležel na ambulanci, mi bylo podáno nitrožilně 20% Hořčíku a cítil jsem se naprosto v pořádku, v bezpečí a v dobrých rukou. Toto se mi stalo tedy před měsícem, kdy jsem ještě kouřil, měl snad rok minimum pohybu a namísto Concor 2,5 mg jsem bral tabletky jménem Bisoprolol Mylan. Po vyšetření u mé Kardioložky a následné debatě mi byl napsán právě Concor. Ultrazvuk byl mimochodem také v pořádku včetně 24-hodinového EKG. Od té doby co se mi to přihodilo už nekouřím, každé ráno cvičím minimalně půl hodiny (dýchání, páteř od shora dolů, klasické dřepy a sedy-lehy), každé ráno a večer si dávám ovoce (banán a jablko) a k obědu zeleninu. Hodinu po obědě si zapiji půl tablety Concoru, počkám půl hodinky, než začne působit, a vyrazím na hodinovou až 2 procházku. Nicméně včera, když jsem se byl projít a už jsem to měl jen 5 minut cesty domů, byl krasně dýchající vzduch i přesto, že bylo necelých 30 stupňů a většina mé cesty byla lesem, tak jsem byl asi 2 minuty proti sluníčku a tím, že jsem šel po mírném, ale dlouhém kopci, tak jsem byl trochu zadýchaný, a ozvala se extrasystola. Nicméně necítil jsem ji tak, jako většinou (párkrát se to stalo), že by to jednou přeskočilo, ale jako by to bylo několik přeskočeni najednou. 15-20 vteřin bylo vše v pořádku, pomyslně jsem nad tím mávnul rukou (i když těžko říci jak podvědomí) a šel stále dál, ale pak to přišlo, náhlý pocit mdloby, bušení srdce jak o závod a musel jsem si zajít do stínu za keř a tam zastavit. Ihned bylo lépe ale psychicky jsem se nějak nedokázal s tím vyrovnat a povznést se nad to. Nebo možná, že jsem se povznes, ale nepomohlo to. Těžko říct. Poté jsem vyrazil, ale do toho se mi začla motat hlava a ten pocit na omdlení přetrvával. Nicméně jsem došel domů, a trvalo asi půl hodiny, než se to spravilo a uklidnil jsem se, i pomocí relaxační hudby. Tím se Vás chci zeptat, žádám Vás, jestli je tohle normální, v mém věku. Opravdu si nevím rady, jestli mám mít ještě více pohybu, nebo spíše méně, jestli by to mohlo být do takovéto míry i psychikou, která pravda, za poslední rok hodně chřadla, kvůli způsobu života, jaký jsem vedl, a vzhledem k tomu, že jsem silný introvert a vše řeším jen v sobě a mám poslední dobou komunikovat se silně energickýma lidma, nebo snad obojí. Extrasystoly jsou teď jinak méně časté, ale jsou. Taky je pravda, že mám zrakovou vadu, nevyléčitelnou, ale mám ji od malička a řekl bych, že jsem s tím smířený, i když jako každyý, kdo je nějakým způsobem indisponován, si přeje i snad každý den, být jednou zdravý. A co se týče změny životního stylu za poslední měsíc, na jednu stranu chápu, že je to krátka doba na ,,regeneraci,, ale na druhou zase mi povha říká, ať je to co nejdřív, ať jsem co nejdřív v pořádku. Co se týč mé váhy 190 kg na 185 cm, je to sice více, pupek mám, ale neřekl bych, že bych byl nějak extra obézní. Za právě poslední měsíc jsem shodil asi 4 kila. A co jsem ještě zapoměl zmínit, před tím měsícem byl můj spací režim od 3 rána do 10-11 hodiny dopolední. Nyní od 10 večera do 7 rána. Velice se omlouvám, pokud jsem nějak znepříjemnil den čtením tohoto dlouhého slohu a za případnou odpověď jsem velice vděčný. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, extrasystoly jsou nepříjemné, ale nejsou nebezpečné. Pokud máte potíže pravidelně, několikrát za týden, doporučuji epizodní EKG Holter. Jedná se o EKG záznamník na 3 týdny, při potížích přikládáte na hrudník, tam se nahraje záznam EKG. Je potřeba vyloučit jiný druh arytmie. Pokud se nejedná o překlep Vaši hmotnosti, Váš BMI je 55, to je vážně hodně. Doporučuji pravidelný pohyb, nutná je redukce hmotnosti. Možná i za lékařského dozoru. Může se stát, že při redukci hmotnosti problémy odezní. Nesvaluji vše na obezitu, ale také svoji roli hraje.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Záněty močových cest: zadáno pro ženy
Články: Záněty močových cest: zadáno pro ženy
Zánět močových cest je...
Večírky a oslavy – někdy může jít doslova o život!
Články: Večírky a oslavy – někdy může jít doslova o život!
Pro mnoho lidí jde o akce...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Tenisový loket
Články: Tenisový loket
Počet lidí sužovaných...
Berete warfarin? Pozor na to, co jíte a pijete!
Pásový opar číhá především na oslabené a starší jedince
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x