Srůsty

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. Již více než 3 roky trpím stále se zvyšujícími bolestmi v dolní části břicha, prý mi to způsobují srůsty po několika operacích (carcinom ovaris včetně ozařování před 16 lety, několik cévních operací pro opakované trombektomie, končících bypassem AIC-AFC a vložením protézy PTFE impra před 8 lety. Mám tudíž v břišní dutině zřejmě dosti značný zmatek a moje pí.gynekoložka mi říká, že z těchto důvodů nelze srůsty chirurgicky u mě odstranit. PROTO VÁS VELMI PROSÍM : neexistuje jiná účinná možnost jak mi od bolesti pomoci? (Např.ošetření laserem, masážemi....)Věřím ve Vaši odpověď a velice Vám za ni děkuji. S přáním dobrého zdraví a dnů Jana Jurenková Odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel po opakovaných chirurgických zákrocích lze srůsty očekávat. Nejúčinější je chirurgické řešení (které však může vyústit v nové adheze), pokud to ale ve Vašem případě není možné, můžete vyzkoušet masáže břicha (nejlépe u zkušeného maséra, je ale vhodné postupovat maximálně opatrně), pokud trpíte zácpou, je dobré pravidelné cvičení (jóga, protahovací cviky), dieta s obsahem vlákniny, velmi účinné je i vypít každý den nalačno sklenici teplé vody se šťávou z půlky citronu - nejméně 2é min, před jídlem. Můžete vyzkoušet i teplé obklady na břicho.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: