Stabilizace patelly

Dobrý den, 18.4.2012 mi byl proveden operační výkon ASK L kolene, viper marginis med. patellae (po úraze na sjezdovce). ASK byl proveden bez komplikací ale zhruba za 3 měsíce jsem měl opakovaně subluxace patelly. Byla mi doporučena operace stabilizace patellae sin. (chron. instabilitas patellae sin) M2390, kterou jsem podstoupil 15.8.2012. Šest týdnů jsem poctivě nosil ortézu (od třísel až po kotník). Nyní již koleno normálně ohnu ale stehenní sval mám o 3 cm menší než u zdravé nohy a při delším sezení, kdy mám ohnuté koleno cca 15 minut, máme nepříjemnou bolest na vnější straně kolene, musím vstát projít se pak bolest ustoupí. Vzhledem k tomu, že jsem nastoupil na VŠ, rehabilitaci jsem absolvoval po třech měsících od operace. Snažím se cvičit i doma... jízda na rotopedu, cvičení se zátěží na ochablé stehno cca 5kg. Bude možné se vrátit aktivně k aikidu, které jsem před úrazem provozoval a k dálkovým běhům? Děkuji mnohokrát za Váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Koleno je patrně ještě s doprovodnou pooperační sinovitis, která odeznívá. Reakce kloubní výstelky. Oslabení svalstva způsobuje, že nároky na koleno k udržení stability jsou větší a tím spíše se reakce kloubní výstelky projevuje. Současně je možné, že existuje i chondropatie v oblasti kloubní chrupavky, která opětně potíže může zdůrazňovat. Bude potřeba déle trvající rehabilitace. K předpovědi je třeba znát další průběh potíží a nálezu na koleni. Pokud by existovaly mnou výše popisované změny je předpověď pro náročnější sportovní činnost nejistá. Lépe jistě odpoví váš ortoped, který zná všechny detaily i nález na koleni.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x