Stav bederní páteře

Dobrý den, jsem půl roku po operaci vyhřezlé plotýnky. Zároveň mi byli odstraněny osteofyty. Nález z CT zněl: CT meziobtatlových prostorů L4 až S1 nativně, výška obratlových těl normální, páteřní kanál 14mm. L4-5lehká marginální prominence ploténky-do 3mm-protruze.L5-S1 pokročilá osteochondroza s vakuum fenoménem, mediálně a paramediálně vlevo výrazná hernie disku-8mm, kraniokaudálně 16mm.Do levostraného foramina prominují osteofyty odstupující z okrajů obou obratlových těl. Po operaci přestali silné bolesti v noze, zůstala necitlivost prstů, paty a lýtka. To by mě tak netrápilo, dá se s tím žít. Záda ale bolí v bederní oblasti, okolí jizvy je ztuhlé až dřevěné, neustále tam cítím tlak. Bolest se šíří až mezi lopatky (tam hlavně když delší dobu stojím). Při chůzi cítím bolestivý tlak v levé půlce hýždí odkud vystřelovaly bolesti. Při sezení (byť jen krátkodobém) mám bolestivé napětí okolo jizvy, které se postupně šíří do všech stran. Tento stav se nijak nemění zhruba od začátku 4.měsíce po operaci. Nedávno jsem byla v lázních, záda cítím možná i víc jak předtím (prý se to uklidní). Ale to na tom budu zase stejně jako před lázněmi. Závěr a doporučení od lázeňské lékařky: pokračovat ve cvičení, vyvarovat se švihových pohybů, neprochladnout, nepřetěžovat páteř. Ztotožňujete se s tímto? Mám jít na kontrolu do nemocnice , kde mě operovali, na co bych se měla neurochirurga v mém případě ptát? Myslíte, že mám nějakou šanci získat třeba jen na čas ČID? Doufám, že se stav zlepší. Momentálně jsem na úřadě práce, ale jinak jsem vyučená prodavačka a nabízejí mi samé úklidy a jiné manuélní práce. Nevím jestli zvládnu být 8hodin v práci. Po pravdě jsem přesvědčená, že bych musela jíst pořád léky na bolesti. A to nechci. Nerada bych skončila znovu na operaci. Po operaci jsem na tom byla oproti jiným operovaným dost bídně, jsem ráda, že to mám za sebou. Děkuji za jakýkoliv Váš názor. S pozdravem Jaroslava.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v některých (spíše řídkých) případech po operacích páteře ze zadního přístupu dochází k výrazné bolestivosti v oblasti operační rány, jednou z příčin může být i jizvení paravertebrálního svalstva v oblasti operačního přístupu, je však takřka nemožné mu zabránit. Bylo by vhodné vyšetřit a vyloučit (jinak velmi nepravděpodobnou) přetrvávající infekci v oblasti operačního přístupu. Dále by mohla bolesti zad způsobovat již před operací degenerativně postižená ploténka, z níž byla při operaci pravděpodobně odstraněna významná část a tím mohlo dojít k dalšímu rozvoji degenerativních změn. V tomto případě by bylo vhodné vyšetření MRI a řešením by mohla eventuelně být operační stabilizace postižené ploténky. Zkonzultujte to prosím hlavně s Vaším operatérem, který Váš stav nejlépe může posoudit. ČID by bylo vhodné řešit s Vaším praktickým lékařem.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: