Stavy paniky, nevolnost

Dobrý den. Je mi 22 let, za posledního půl roku jsem měla kvůli škole stres, státnice a vůbec jsem si všechno nějak moc brala. Před tím půl rokem se mi poprvé stala ta nepříjemná věc, kdy jsem měla před třídou říct shrnutí mého referátu. Už od rána mi nebylo dobře, myslela jsem na školu, test, na učení, všechno na mě dolehlo. Než jsem předstoupila před třídu, udělalo se mi hrozně zle, točila se mi hlava, do hlavy navalila krev, pocítila jsem nepříjemný pocit- takovou paniku, že to nezvládnu ani říct, že se na mě každý dívá a směje se mi. Musela jsem odejít na záchod, opláchnout se vodou, ale moc to nepomohlo. Připisovala jsem to tomu, že jsem prostě ten den nebyla ve své kůži. Od té doby se ale tyto stavy nepravidelně opakují a hlavně žiju ve strachu, kdy se mi to zase stane. Trvá to třeba i jen pár sekund- hlavně ve společnosti lidí (třeba i blízkých kamarádů). V této situaci mám stejné příznaky a mám velké nutkání odejít pryč, aby mě nikdo neviděl, mám prostě paniku z toho, že si toho všichni všimnou, je mi zle a polévá mě horko. Tyto stavy se objevují i z ničeho nic (kdy sedím sama ve svém pokoji). Myslela jsem, že po státnicích a o prázdninách ze mě vše opadne, ale jakoby ten stres ve mě zůstal přibitý. Mám čím dál větší strach chodit mezi lidi, necítím se ve společnosti, mám problém s vyjadřováním, což mi dříve nedělalo žádné problémy. Více řeším i osobní život, mám strach z budoucnosti, práce, ze všeho! Mám vysoký tlak, zatím žádná léčba, beru antikoncepci a za toho půl roku jsem zhubla 8 kilo. Zajímalo by mě, zda jde o psychický problém, nebo to může souviset s nějakým onemocněním, vysokým tlakem apod. Chtěla bych se vrátit do té psychické pohody, jako dřív, ale nevím jak. Uvažuji o vysazení antikoncepce. Děkuji za odpověď. 

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pravděpodobně se jedná o psychický problém. Nevím, jestli Vás to uklidní, ale podobnými potížemi trpí mnoho lidí. Pozitivní je, že se s tím dá něco dělat. Doporučuji Vám návštěvu psychiatra, ten zvolí optimální způsob léčby. Většinou se u těchto stavů kombinují léky s psychoterapií. Čím dříve vyhledáte pomoc, tím snáze bude probíhat léčba. Zdravím Vás.

MUDr. Lea Blahníková
MUDr. Lea Blahníková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Obvodní lékař, Vidnava

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: