Stavy po panickém šoku/atace

Dobrý den, je mi 19 a zhruba před třemi měsíci jsem dostal první panickou ataku/úzkost (nevím, co to je), prostě zrychlil tep, zamotala hlava, prostě takový hnusný pocit. Tuto ataku mi vyvolala vzpomínka na stav z mariuhany, který jsem měl před půl rokem. Byl jsem opravdu v "hororovém" stavu - lehké halucinace, brnění, pálení, ztuhnutí celého náhodných části těla - prostě humus, ze který se nešlo dostat, dokud to nevyprchalo. A právě důvod této ataky byl, že jsem měli pocit, že se mi to vrací, i když jsem byl naprosto střízlivý bez drog v krvi apod. Od trpím neustálým brněním v různých části těla, či ztuhnutí části obličeje - prostě náhodně intervaly v různě silných stupních. Spát nemůžu protože mi tluče hrozně srdce a ataku chytnu jednou za nějaký den, a následně po ní mi ty přiznaky přijdou zhoršený. Poslední ataku jsem měl, že mi začla brnět celá ruka, že jsem ji skoro necítil (skoro jak u drogy), takže proto jsem měl i největši ataku/šok, že jsem se tak klepal, že jsem se ani neudržel na nohou a kdyby se po nějakých minutách neuklidnil, tak by mi rodiče zavolali i sanitku. Od té doby mám pořád tyto přiznáky, jak jsem psal - mravečení, strach, ztuhlost, horší cit apod. Bojím se i popravdě někám jít mimo domov. Na začátku jsem myslel, že je to psychické, tak jsem navštívil ruzné alternativní terapeuty (i detoxikace, že prý mám mariuhanu pořád v nervové soustavě) - nic nepomohlo. Teď po této atace jsem šel za praktickým doktorem, který mi předepsal neurol 0,25 ale nepřijde mi, že by to pomáhalo. Dělal mi testy na krev (minerály v pořádku, borelióza to také není.), poté jsem byl na neurologii na EMG jehle, kde vyloučili neuropatii. Teď jsem objednán na ischemické testy + další odběry. Nevíte někdo co by to mohlo být (jestli je možná roztroušená skleróza, tetanie apod.?), opravdu mi ty stavy (kromě ty ataky) nepřijdou, že by byly psychické - přicházejí samy od sebe, aniž bych se na ně třeba soustředil apod. (Nutno dodat, že v rodině, nikdo nebyl/není nijak labilní) Momentálně maturuji a rád bych se toho co nejrychleji zbavil, prosil bych vás o názor, děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Honzo, děkuji za Váš dotaz. Jak popisujete Vaše potíže, soudím, že Vám asi moc dobře není, zvláště tyto pocity panické ataky narušují Váš život. Psal jste, že jste byl uživatel marihuany. Musím podotknout, že tato "měkká droga" může spustit u citlivých mladých lidí psychickou nemoc tzv.psychozu. U někoho se mohou psychické potíže vyskytnout již po jednom užití, u někoho po delší době a u někoho se neprojeví vůbec. Otázkou je, do jaké skupiny možná patříte Vy. Nechci Vás moc strašit, ale určitě bych doporučovala, abyste si našel ambulantního psychiatra spíše než alternativní postupy. Nemusíte se bát, psychiatr Vás vyslechne a případně Vám předepíše léky na zmírnění Vašich potíží, především úzkostí a brnění po celém těle a zvolí další léčebný postup. Domnívám se, že malé dávky Neurolu Váš problém zcela nevyřeší. Otázkou je, zda ho berete pravidelně nebo si ho berete jen při atace úzkosti. Některé potíže, především brnění končetin a ztráta ciltivosti mohou být první projevy roztroušené sklerozy, doporučuji také navštívit neurologa, k diferenciální diagnostice RS. Čeká Vás maturita, takže se blíží velké stresy, kdy se budete učit na zkoušky a já bych Vám doporučila, abyste začal svůj stav řešit již brzy, abyste se mohl připravovat a následně úspěšně prošel zkouškou dospělosti, případně jestli chcete ve studiu pokračovat. Držím Vám palce a moc Vám přeji, aby Vám bylo lépe. Děkuji za Vaši důvěru a přeji hezký den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Články: Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Jedná se o rozšíření žil...
Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání
Články: Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání
Trávíte v nočních hodinách...
Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant
Články: Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant
Stále častěji se v naší...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: