Stavy úzkosti

Je mi 22 let asi poslední 2 měsíce mě doprovází stavy úzkosti, které začaly poté co jsem se vrátil na začátku prosice z tří denního výletu z Anglie, kdy jsem poprvé letěl letadlem a měli jsme docela velké turbulence.Nikdy před tím jsem tyto stavy neměl. A pak celý prosinec mi začali zápočtové termíny ve škole.Z výletu jsem si zablokova krční páteř a bolest šla vždy pod lopatku a vždy se mi začaly stahovat svaly na hrudníku. Poté začali problémy, začal jsem mít černé myšlenky(hlavně při bolesti zad a hrudníku),stavy přecházely až do stavu že jsem se začal potit, zrychlilo se mi dýchání a bušení srdce, motala se mi hlava a začal jsem se celý klepat. Tak jsem si zašel k obvodní lékařce ta mi předepsala Gujacuran který jsem si začal brát vždy když jsem začal pociťovat úzkost a udála mi testy na štítnou žlázu(vše v pořádku jen trochu snížený počet červených krvinek ale prý v normě) a poslala mě k neurologovi. Neurolog mě vyšetřil a ještě mě poslal na retgen krční páteře a CT mozku ,kde jsem objednaný na příští týden, (píská mi v levém uchu z orl diagnoza titanus) a předepsal Neurol 0,25 který jsem začal brát až dnes když jsem byl opět nervozní,guajacuran jsem vysadil.Nejhorší stavy mívám když jsem sám doma bez rodičů a vždy se těším večer do postele že ze dne nemám nic. Chtěl bych se zeptat zda Neurol mám užívat denně nebo jen při obtížích a zda příznaky(motání hlavy, rychlé bušení srdce, pocení a svírání) souvisí s úzkostí a zda bych měl vyhledat odbornou pomoc u psychologa.Zda pomáhá třeba kdych si našel nějaké koníčky abych se zbavil těch myšlenek. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milý Ondřeji, bylo by vhodné najít ve svém bydlišti psychiatra a konzultovat s ním váš zdravotní stav. Případně by vám ještě upravil léčbu, je velmi pravděpodobné , že by se mohlo jednat o tzv. panickou epizodickou poruchu, u které může být spouštěčem větší stres nebo nadměrná zátěž. Neurol 0,25mg můžete užívat i třikrát denně,ale ne dlouhodobě. Maximálně dva měsíce, nejlépe však jen při akutní potřebě. K léčbě těchto potíží se používají antidepresíva a psychoterapie- tzv. kognitivně -behaviorální terapie, kdy se snažíte spolu s terapeutem najít úzkostné myšlenky a emoční a tělesné odpovědi a poté je změníte ve svém myšlení .

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x