Stent v ledvině + časté záněty ledvin

Dobrý den, paní doktorko. Prosím o Váš názor na moji diagnozu. Je mi 45 let a již 10 let jsem v péči urologa. Došlo k městnání v levé ledvině (dilatace l. ureteru) – výsledek dočasný stent, dočasné ustoupení obtíží, poté pouze pod pravidelnou kontrolou. Před 3 lety se obtíže vrátily a zhoršily. Nález CT – vlevo drobná inkrustace v sek.kalíšku HK, jinak redukce parenchymu, výrazná dilatace KPS (kalichy 22mm), papilární kresba chybí, pánvička 22 mm šíře. Ureter subren.štíhlý, UPJ volná – rozšíření ureteru až v pánevním úseku na 11 mm. Cystogram a pr.ledvina + močovod – normy. Nález dyn.funkční scan ledvin – funkce vlevo 34%, relat.perfuze 48%, vpravo 66%, relat.perfuze 52%, stagnace v dilat. DS l.ledviny s dobrou odpovědí na furosemidový test. Závěr – stent v levé ledvině („dokud to bude možné“), s pravidelnou výměnou. Běžné stenty mi však pravidelně „vypadávaly“, nyní již druhý stent typu SILIKON Multi lenght 6.2/22-32. Poslední rok mám každé 2 měsíce zánět ledvin, takže nyní mám pravidelné dávky antibiotik (ani ty nejsou zárukou a zánět nastoupí…) + samozřejmě fyzické problémy se stentem (bolesti, při menší fyzické námaze mohutné krvácení do moči atd.) Jaký je, prosím, Váš názor – je v této situaci jiné východisko (např. operativní) než neustále být pod antibiotiky a se sníženou kvalitou života díky stentu, mám i přes výše uvedené problémy stát za zachování své levé ledviny nebo je to na hranici? Děkuji za odpověď. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro. Ve vašem líčení potíží postrádám jednu věc- a to, zda byla vyšetřená příčina dilatace močovodu. K rozšiřování močovodů dochází vždy z nějaké příčiny: při refluxu-tj. návratu moči z měchýře do močovodu, dále pak při překážce odtoku moči ledviny do měchýře - např. při zaklíněném močovém kamínku, nebo při zúženém ústí močovodu do měchýře, nebo taky např. útlakem na močovod zvenčí okolitými orgány - např. rostoucí dělohou v těhotěnství, tumorem a pod. Definitivní řešení dilatovaného močového měchýře se pak odvýjí od konkrétní příčiny: odstraněním kamene, operací při refluxu a pod. Rozhodně bych u Vás ( i vzhledem k věku, k zachovalé i když snížené funkci levé ledviny a i vzhledem k zánětům) viděla stentáž jako volbu dočasnou. Pohovořte si se svým urologem o možnostech jiných forem léčby (nebo taky žádejte konziliární vyšetření ve vyšším pracovišti fakultního typu).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: