Stimulantia v prvním trimestru

Vážený pane doktore, v nevědomosti svého stavu jsem od 2-7 týdne se značnou pravidelností užívala metamfetamin, jednorázově MDMA, v nepatrném množství alkoholu a bohužel velké množství cigaret. Zajímalo by mě, zda je již v této chvíli (necelý sedmý týden) možné zjistit, zda jsem svým chováním definitivně poškodila plod nebo nezvratně nasměrovala jeho další vývoj nežádoucím směrem, případně, jaký typ testů je třeba zajistit. V případě, že by se dala zjistit míra ohrožení plodu a byla by markantní, neváhala bych přistoupit k interrupci. Pokud by však bylo možné napáchané škody okamžitou změnou chování výrazně eliminovat, zvážila bych ponechání dítěte. Prosím, zda byste mě případně mohl odkázat na nějakou seriozní studii, jež objektivně reflektuje míru vlivu užívání stimulantií v prvním trimestru. Předem velice děkuji za odpověď N.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, studii nemám, ale v prvních týdnech (cca do 6.)života jde o systém vše nebo nic, neboli buď potrat nebo zdravé miminko. Postupně s vývojem hlavně mozkových struktur riziko narůst. Jistě by Vám v tomto případě spíše poradili genetici.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: