Štitná žláza

Dobrý den, chodím na endokrinologii a už 2 roky beru Letrox, ze začátku Letrox 50 6x týdně 1 tabletu ráno na lačno a teď Letrox 100 též 6x týdně 1 na lačno ráno. Je možné, že zvýšenou funkci štitné žlázy jsem mohla dostat po vysazení hormonální antikoncepce? Brala jsem ji rok a půl (milligest). Mám tyto problémy: třes rukou, náhlé zrychlení srdečního rytmu, mastné, slabé a vypadávající vlasy, horší polykání, hubnutí za poslední 2 roky jsem zhubla 6Kg, pocit hladu a žízně, mám opožděnou menstruaci o týden a mám špinění, migréna,časté močení. Subklinická hypothyreosa při chronické autoimunní thyreoididě1/11 na substituční terapii klin. eufunkce lab. lehce poddávkovaá, sono11/11 nově tvořící se uzel 8x4mm v PL, pozitivní protilátky, thyreopathie v rodině. Patologické: thyreoidalni stim.h. 5,914. Pravý lalok 30x11x11mm a levý lalok 27x12x12mm. Tohle mi napsala paní doktorka. Je velikost těch laloků v normě? Chci se zeptat jestli je ta nemoc vyléčitelná nebo jestli ty nežádoucí příznaky se dají odstranit. Myslíte, že je operace nutná? Je mi 18let, bojím se jít na operaci. Co se stane kdybych neužívala Letrox 100, může se to ještě nějak zhoršit? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kristýna, podle toho, co píšete, máte sníženou a nikoliv zvýšenou funkci štítné žlázy. Důvod, proč se toto onemconění u vás rozvinulo pravděpodobně nezjistíte, ale roli hrají genetické faktory + další vyvolávající faktor (stres, infekce, hormonální změny...). Pokud se jedná o vyléčitelnost - autoimunitní onemocnění v současné době považuje západní medicína za nevyléčitelné. Jestli je nutná operace, to musí posoudit vás endokrinolog na základě toho, jak rychle poroste uzel a také jaký je výsledek cytologie (tedy z jakých buněk, zda zhoubných či nezhoubných) se uzel skládá. Pokud neporoste a nález bude benigní, pak asi operace nutná není. Kdybyste neužívala Letrox, tak by vám po nějaké době bylo opravdu nedobře, byla byste unavená, padaly by vám vlasy, byla byste celkově zpomalená, oteklá a možná i tlustá. Obtíže, které máte, nemusí být nutně spojené se štítnou žlázou...jsou značně nespecifické a mohou doprovázet i řadu jiných chorob. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: