Štítná žláza

Dobrý den, chtěla bych požádat o vysvětlení mých laboratorních výsledků hormonů štítné žlázy (mám hypo nebo hyperfunkci) a důvodů, proč mi lékařka mění stále dávkování a dále, zda je běžné, že ani rok a půl po operaci není substituční léčba nasazena optimálně. V únoru 2014 mi byla odstraněna celá štítná žláza z důvodu polynodózní strumy. Po operaci byl nasazen Letrox 100 (5x týdně) a L125 (2x týdně) - v červnu 2014 byly výsledky S-TSH:9,91, S-FT4:16,67. Léčba byla upravena na L 125 (6xtýdně) a L100 (1x týdně). V říjnu 2014 byly výsledky S-TSH:1,40, S-FT4:21,29 , dávkování ponecháno. Aktuální odběry z 11.5. 2015- S-TSH:0,13 S-FT4:23,38, užívání Letroxu doporučeno změnit na L125 3x týdně a L100 4 x týdně. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Miroslavo, vaše diagnóza zní hypotyreóza po odstranění štítné žlázy. Laboratorní hodnoty Vám hodně kolísají, proto Vaše lékařka dávkování mění, abyste se dostala do normálních hodnot. Většině pacientů po odstranění štítné žlázy se do roka po operaci hodnoty ustálí a berou pořád stejnou dávku Letroxu a díky tomu chodí na kontroly jen 1x ročně. Příčiny kolísání mohou být tyto: neužívání Letroxu nalačno (1/2 hodiny před snídaní), užívání s jinými léky nebo vitamíny, které účinek ruší, pacientovy omyly v dávkování, závažnější celkové onemocnění, časná běžná onemocnění např. infekce, onemocnění trávicí trubice mající vliv na vstřebávání Letroxu. Někdy pacient potřebuje trochu větší dávku na zimu a menší v létě. Promyslete si, jestli do některé z těchto skupin patříte, v tom případě odstraňte chybu a vše by se mělo srovnat. Jste rok a čtvrt po operaci, určitě ještě je šance, že se hodnoty ustálí.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: