Štítná žláza

Dobrý den mám na vás prosbu.Jsem po celkové TTE v roce 2007 dávkování letroxu ještě nemám vychytané.V loni jsem byla předávkovaná měla jsem Letrox 150.Změnila jsem lékaře postupem jsem se dostala na 125.Ale začali mi psychické potíže na psychiatrii jsem dostala Olwexya 150 beru ji od letošního února.Lékař mi ještě zjistil málo vápníku v krvi beru Maxi kalz 500.Psychika se začala zlepšovat ale je to 14 dní co mě zase chytla deprese plačtivost,bolest svalů,kloubů,takové vrnění v lýtkách,píchání v žebrech,v jednom místě v lýtku,padání vlasů,silná menstruace trvá 4 dny.Došla jsem si k lekaři vypovídala všechny potíže i to píchání v lýtku a žebrech,řekl že to je od št.žlázy nabral mi krev a výsledky jsou S-Tsh 0,045,S-free T4 19,83,S-bilirubin 6,3,S-ALT 0,31,S-AST 0,31,S-ALP 1,27,S-Na 141,S-K 4,5,S-Cl 103,S-Ca 2,1!!!,S-Mg 0,81,S-Myoglobin 20,01,S-CK 0,96,Cl korigovaný 102.Byl mi ponechán Maxi kalz 1000 a Letrox snížen 125 denně středa a neděle půlka.Do teď jsem brala každý den 125.Chtěla bych znát váš názor na laboratoř a dávkování.Už bych konečně chtěla být v pohodě a ne aby mě pořád někde něco bolelo.Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, asi Vás zklamu, ale bohužel neexistuje nijaký přesný návod na dávkování Letroxu - dávka se nastavuje velmi individuálně a průběžně se upravuje podle aktuálních hladin hormonů v krvi. Orientačně platí, že plná denní substituce v mikrogramech je 1,6 násobek hmotnosti, ale variabilita je značná - na aktuální potřebu hormonů má vliv hodně faktorů (celkové zdraví, stres, jiné hormony, u někoho i roční období a pod.). Co se týče vápníku, při odstranění celé štítné žlázy se poměrně často stává, že dojde i k narušení fungování tzv. příštítných tělísek, která jsou nalepená přímo na štítnici. Jejich funkcí je regulace hladin vápníku. Jeho hladina pak po operaci často klesá - někdy přechodně, někdy jsou problémy trvalé. Nedostatek vápníku pak může vést k různým svalovým potížím. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: