Štítná žláza

Dobrý den, čtvrt roku se léčím se štítnou žlázou. Dva měsíce před začátkem léčby jsem měla thyreoidální stim.h. 7,74 , při odběru, který jsem nesla na první vyšetření do endokrinologické poradny byla hodnota 8, 91 , po zahájení léčby Euthyrox 75 je poslední měřená hodnota 0,05. Můžete mi prosím vysvětlit jak je možné, že hormon tolik klesl a co se vlastně v mém těle děje (tomuto onemocnění moc nerozumím) zda jeho výši může ovlivnit užívání antikoncepce (antikoncepci jsem vysadila před necelými dvěma měsíci) a jestli toto kolísání může nějak ovlivnit případné těhotenství. Mnohokrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, funkce štítné žlázy je řízena hormonem TSH produkovaným v podvěsku mozkovém a čím méně štítná žláza pracuje (tedy čím méně je v těle hormonů štítné žlázy), tím vyšší je hodnota TSH, kterým se mozek snaží špatně fungující štítnou žlázu "vystimulovat" k větší činnosti, aby byl nedostatek vyrovnán. Pokud je naopak hladina hormonů štítné žlázy vysoká ( a to jak v důsledku vlastní nadprodukce nebo příjmu zvenku), tak hladina TSH klesá. Takže to, že hladina TSH po léčbě klesla, je naprosto v pořádku. Hormonální antikoncepce hladinu TSH neovlivňuje. Těhotenství v případě, že je onemocnění štítné žlázy dobře léčeno, ovlivněno není. Je jen třeba v takovém případě provádět opakovaně kontroly TSH a fT4. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x