Štítná žláza a bulimie

Dobrý den. Už od 5 let trpím poruchami píjmu potravy. Rok a půl mentální bulimii.. Moje současná váha je50 kg na 163 cm.V únoru jsem byla na endokrinologickém vyšetření a moje výsledky zněly že mám sníženou funkci štítné žlázy.TSH jsem měla 0,989, T4 volný:10,3 T3 celkový 1,15. Pan doktor mi předepsal 25 miligramů letroxu denně. Dočetla jsem se, že mi lékaž léky neměl dávat, protože by mohla štítní žláza zakrnět.V červnu jsem byla znovu na vyšetření, TSH:1,49 T4 volný: 14,2 T3 volný:14,2. Pan doktor mi léky vysadil, chtěla bych se zeptat, jestli jsou tyto hodnoty v normálu, nebo snížené. Já se bojím velmi, abych nepřibírala.Posledních 14 dní js tu funkci štítné žlázy měla velmi sníženou. Na kontolkuem se snažila jíst málo a denně jsem ujela na kole asi 30 km, dnes jsem se vážila a mám o 1 kg více. Kolikrát ležím celý den v posteli, protože jsem šíleně unavená. Nevím, jestli se mi za 2 měsíce mohli výsledky změnit o tolik abych tu funkci štítné žlázy měla velmi sníženou. Na kontolu jdu až v listopadu. Nyní užívám antibiltika, protože už týden cítím tlak na krku. Bojím se, že je to od té štítné žlázy, ale doktor obvodní mi řekl, že to nemůže být. Prosím povězte mi, může to být způsobeno tím zvracením?? Poradte mi, co mám dělat, abych nepřibírala. I když se snažím jíst málo a nezvracet a nepřejídat se stejně přiberu i když se hýbu.Děkuji vám za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, poslední hodnoty, které uvádíte, jsou zcela v pořádku. Ani vstupní hodnoty před nasazením Letroxu nebyly nijak významně patologické, já bych asi s nasazením Letroxu váhala nebo bych to udělala stejně, jako váš pan doktor...tedy nasadit minimální dávku a po normalizaci vysadit. Čím je způsobená bolest v krku si netroufám on-line hodnotit, pokud nemám více informací a pokud jsem si vás sama nevyšetřila. Může to být tak i tak, závisí na tom, kde je bolest lokalizovaná a jaký je její charakter. Vaše problémy s váhou bych důrazně doporučovala řešit ve specializované ambulanci na poruchy příjmu potravy včetně psychologa. Správná cesta jistě není minimalizovat příjem potravy případně zvracet. U každého váha přirozeně kolísá o 1-2kg/den, nepovažuji tedy 1 kg navíc za takový váhový přírůstek, kterým je nutno se trápit. Pravděpodobně vám to ale nevymluvím a nebudu to ani zkoušet. Jistě se o to už přede mnou pokoušeli jiní. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: