Subklinická celiakie

Zjistili mi z krve subklinickou formu celiakie, 5x-6x vyssi hodnoty autoprotilátek IgG a IgA pry s podivem ze zatím nemam zadne zazivaci problémy. Pry pokud nebudu drzet bezlepkovou dietu, během par let se mi rozjede klasicka celiakie se vsim vsudy. Je to trochu sok, nikdo u nas v rodine celiakii nemá. Da se opravdu bez biopsie a pouze z krve udelat takovy zaver? Pry nemá smysl, abych na biopsii sla, dle hodnot mam na streve zanet +++. Dále mam posledních 5 let autoimun.poruchu stitne zlazy, pry to muze souviset. Děkuji a preji hezky den

Odpověď odborníka:

V případě pozitivity protilátek nemusí být biopsie indikována. Celiakie je autoimunitní onemocnění s genetickou predispozicí a často bývá sdružený s jiným AI onemocněním (diabetes, AI zánět štítné žlázy a mnoho dalších). Doporučila bych vám dodržovat pravidla bezlepkové diety.

MUDr. Jana Harnová
MUDr. Jana Harnová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: