Subileozní stav

Dobrý den pane doktore,minulý týden jsem byla přijata do nemocnice s velkými bolestmi břicha v levém boku a podbříšku a následně i celého břicha,zácpou a plyny také odcházely jen obtížně.Na sonu byl jen výrazný meteorismus tračníku,na rtg také nic významnějšího.Pan doktor říkal,že ve střevě bude asi nějaká překážka.Naštěstí se to obešlo bez operace,dávali mi infuze, nálevy,ale bez většího úspěchu.Dostala jsem vypít litr Fortransu,po kterém jsem měla velké křeče,ale zabral aspoň troškuDomů mně pustili v pondělí v celkem stabilizovaném stavu.Dodržuji dietu,ale bez projímadla na velkou nejdu a když více tlačím tak ta levá strana hodně bolí.Užívám Lactulosu 3x denně 2 polévkové lžíce,mám z toho jen velké křeče v břiše a sem tam něco málo stolice.Jsem objednaná ke gastroenterologovi..Mám za sebou 6 gynekologických operací za poslední rok a půl.Poslední operace byla před měsícem.Nález byl multicystický septovaný útvar v oblasti levého ovaria,který byl přirostlý k nástěnnému peritoneu,poševnímu pahýlu a k rektosigmoideu.Může to mít nějakou souvislost a je možné,že se to bude opakovat?Pan dr mi říkal,že se to zatím obešlo bez operace. Tyto potíže jsem mívala už dříve,kdy se střídala zácpa s průjmem a velké nadýmání,občas jsem měla i hlen ve stolici,ale po té poslední operaci se to zhoršilo úplně.Na zácpu jsem zkoušela kromě lactulosy i regulax,gutalax,čaj ze senny a na nadýmání espumissan,duspatalin,ale žádná velká úleva..Moc Vám děkuji za radu a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Chirurgické pracoviště, kde jste byla hospitalizována jistě diagnostické záležitosti dořešilo. Pokud nebyla provedena, zde při potížích je vhodné i provedení kolonoskopie ke zjištění stavu tlustého střeva. Faktorů, které mohou přispívat ke zhoršenému vypraždňování je celá řada. Délka tlustého střeva, stav po opakovaných operacích, ty mohou srůsty přispívat tahem a ohýbáním kliček tenkého střeva ke zhoršení pasáže, ale i překážky ve stěně tlustého střeva. Péče o dostatečně vláčnou stolicí je na místě, na prvním místě v dostatku tekutin, vhodném složení stravy, ve vašem případě ani příliš zbytkové stravy by nemělo být příliš i když je potřebná,, strava musí být vyvážená a ne příliš nadýmavá. Za velmi správné považuji vaše nastávající vyšetření v gastroenterologické ambulanci. Lékař gastroenterolog zhodnotí vyšetření na chirurgii, vyšetří a vyslechne vaše potíže a doporučí vám vhodnou životosprávu, stravu a vhodný pohyb. Doporučí případná další vyšetření. Podle výsledků vyšetření potom pokračování v léčbě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nový defibrilátor se nedotýká srdce. Přesto je dokáže spolehlivě hlídat
Infekce močových cest
Články: Infekce močových cest
Prochladnutí organismu může...
Cukrovka v roli protivníka při hojení ran
Články: Cukrovka v roli protivníka při hojení ran
Cukrovka trápí značnou část...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Krvácení do mozku. Jen rychlá a správná reakce zachrání život
Nádor ve střevě odhalí najisto pouze kolonoskopie
Články: Nádor ve střevě odhalí najisto pouze kolonoskopie
Lidé s nespecifickými...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
I obyčejná chřipka může vážně ohrozit srdce
Články: I obyčejná chřipka může vážně ohrozit srdce
Některé z onemocnění srdce...
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: