Sy karpálního tunelu a kouření

Prosím o radu s mým zdravotním stavem. Od února se léčím se zánětem šlach v obou rukách. Bolest je od konečků prstů až k lokti. Můj lékař mi nedokázal pomoci, proto jsem změnila lékaře, nyní jsem podstoupila vyšetření na neurologii, kde mi lékař zjistil ještě navíc syndrom karpálního tunelu. Dostala jsem kapky Secatoxin a Diclofenac, který beru již čtvrtý měsíc. Mám za sebou rehabilitace, ortézu, vše zbytečné, bolest je čím dál horší. Opustila jsem svou práci servírky, abych rukám co nejvíce ulevila, ale také bez zlepšení. Můj dotaz zní, zda mohu sama udělat něco pro to, aby se mi ulevilo? Neurolog kladl velký důraz na to, abych přestala kouřit. Má to opravdu na můj stav tak velký vliv, nebo je to jen takové to strašení ohledně kouření, které praktikuje každý lékař? :-) Samozřejmě vím, že kouření škodí zdraví, ale zajímalo by mě, zda je opravdu nutné přestat vzhledem k mému stavu? Předem děkuji za vaše rady a názory

Odpověď odborníka:

Barboro,
kouření, které obecně poškozuje cévy, může tímto mechanismem zabránit dostatečné regeneraci nervů a šlach, neříkám, že je to zrovna váš případ, jelikož jste poměrně mladá, ale řekl bych, že pokud kouřit přestanete, nic tím neztratíte a můžete naopak získat. Já bych asi ve vaší situaci (když se nedaří léčba) neváhal.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: