Systémová sklerodermie

Dobrý den, byla jsem na vyšetření, jelikož jsem pořád unavená.Zjistili mi, že nemám vitamíny D a B12 a dále pozitivní výsledky ENA (ANA) s tím že AB/Sm/RNP je 2,5 .Před půl rokem tyto výsledky byly 3,3. Je možné, že to nebude SS? Byla jsem odeslána na imunologii, kde jsem objednaná až ta tři měsíce. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Ivano, krevní testy jsou v diagnostice revmatických chorob jen "pomocné" a nelze pouze na nich stavět diagnosu. Příčin únavy může být spousta a může se na ní podílet i nedostatek vitamínu D jako takový, dále je zvláštní nedostatek B12, který popisujete (nejste-li vegetarián, je tento nález často druhotný k nějakému problému, který se týká trávení a který by s únavou také mohl souviset). Je třeba postup řešit s tím lékařem, který zná Váš celkový zdravotní stav.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak se chránit před alergickým zánětem spojivek?
Články: Jak se chránit před alergickým zánětem spojivek?
Zarudnutí a svědění oční...
Trápí vaše oči alergické příznaky? Jen studený obklad nestačí
Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Články: Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Milování většinou bývá...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Nespecifická hyperreaktivita spojivek je u alergiků častá
Články: Nespecifická hyperreaktivita spojivek je u alergiků častá
Mezi příznaky "nespecifické...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: