Těhotenská cukrovka

dobrý den nedávno jsem vám pokládala dotaz a bylo mi sděleno : Dobrý den,jsem ve 30týdnu těhotenství.zjistily mi na ogtt těhotenskou cukrovku.lačná 4,8, po 60min 10,1 po 120min 7,5. ted mám držet dietu a měřit se. v dia poradně lačná dne 13.5. 4,6jednotek. den na to doma na glukometru 6,2 .. pak tyden kolem 5,5 a ted poslední 3dny 6-6,5... mám se znepokojovat?ubližuje to miminku?přes den jsou hodnoty uplně ok a v normě... i po hodině i po dvou.. ale s lačnou nejde hnout.kontrolu mám až za 4týdny je to v pořádku??nemůžou ty lačné miminku ublížit?inzulin bych fakt nerada :( kdy je potřeba začít to řesit?jinak jaterni testy ,štítná žláza mč vše bylo ok .glykovany hemoglobin 32.děkuji za názor,nevím co dělat nechci zbytečně plašit ale ani nic zanedbat. Odpověď odborníka: Vážená paní Petro, pokud byly odběry krve při oGTT provedeny ze žíly, jsou uvedené hodnoty potvrzením diagnózy tzv. těhotenské cukrovky; doporučuji Vám domluvit se s diabetologem na standardním postupu podle klinických doporučení České diabetologické společnosti (tj. dieta, pohybová aktivita, farmakoterapie). Při obvyklém průběhu a dodržení doporučeného postupu je riziko poškození plodu minimální až nulové. S pozdravem, MH. jenže odpověď mi nestačí píšete že se mam obrátit na dia poradnu to je mi ale jasné!v té jsem již vedena vzdyt je to v textu ..ale mam tam kontrolu az za měsíc přijde vám to normální?chci se zeptat jake hodnoty cukru poškozují plod? a kdy je nutné při jakých hodnotách už nasadit inzulin?mám lačnou vyšší jak uvádím ale moje dr řela že je to v pořádku tak bych slyšela ráda názor někoho dalšího.ohrožují moje hodnoty plod?kdy je opravdu nutné podat inzulin?já bych to raději nějak ukočírovala bez něj ale nevim kde je ta mez toho bezpečí pro dítě.děkuji

Odpověď odborníka:

Ak sa vam zvyšuje lačná ranni glykemie, musite se ozvat Vašmu diabetologovi, a ina cesta ako inzulin basalni na noc asi nebude. Cílové hodnoty na lačno do 5,1; 1h po jídle 7,8; 2 h po jídle do 6,7 mmol/l. Miminko ohrozuju vysoké glykémie a ak máte ketony v moči

MUDr. Magdaléna Škovranová
MUDr. Magdaléna Škovranová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Endokrinologie - Diabetologie, Praha 22

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: