Torticollis

Dobrý den. Mám dotaz týkající se krční oblasti. Od časného dětství mám problém s krkem- na pravé straně.Velmi často mě tam bolí, pálí, řeže, tuhne mi krk.Je to drásavá bolest.A je jedno jestli jdu, sedím apod. Cítím tam velké svalové napětí, pomáhá jedině to, že hlavu ohnu na druhou stranu a nechám prokřupat tu bolestivou oblast. Pak se to na chviličku zklidní, ale po chvíli je to opět.Omezuje mě to a znepříjemňuje život, protože se pořád musím soustředit na ten krk.Na ortopedii jsem chodil dost let, protože mám skoliózu a dále pectus carinatum. Ale nikdy mi nikdo nesdělil, že by to třeba mohlo být vrozené, i já jsem si myslel, že to je asi od té páteře-skoliózy.Dnes jsem našel stránku, kde se pojednává o nemoci: http://www.naseinfo.cz/clanky/zdravi-a-pece/abecedni-seznam-strucne-popsanych-nemoci/t/torticollis-krivy-krk Chci to nějak řešit, protože je pro mě problém i delší dobu sedět v jedné poloze. I když se snažím sedět a chodit, co nejnarovnaněji(držení těla), o to víc mi to ´´vrací´´ ten můj krk bolestmi.Potřeboval bych vědět, zda oravdu mám danou vadu. Tu pravou stranu mám celou ztuhlou.Oproti tomu levá strana je taková měkčí bych řekl.Takže rozdíl pozoruji i sám.Na jedné straně absolutně bez boletsi, na druhé straně s výraznými bolestmi.A mám pocit, že mi jde i hlava více k jedné straně. Ale nic nepomáhá a to jsem chodil dost let na RHB.Účinek i při domácím cvičení byl bohužel, co se týká vymizení bolestí krku vždy jen chvilkový a pak opět nanovo začaly bolesti. Na koho se mám obrátit ? A dá se to i chirurgicky vyřešit ?Neumím si totiž představit, že s touto ubíjející bolestí budu dál fungovat.... Dospělosti jsem dostáhl před několika lety. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Torticicolis je vrozená a zcela vyjímečně získaná zálěžitost, která skutečně mění polohu krční pateře a krku a pohyb omezuje. Léčí se konservativně, ale i operačně a to už v raném dětství.. V dospělém věku vámi popisované potíže působí vyjímečně. Vaše krční pateř by se v souvislosti se skoliozou měla znovu na ortopedii vyšetřit, zhotovit rtg snímek, dle nálezu dále vyšetřit krční pateř magnetickou rezonancí, která zhodnotí i změny na měkkých tkáních pateře. Stav připomíná spolndylartrosu změny na meziobratlových kloubech, které mohou hybnost omezovat a potíže zúpůsoboivat. V této souvislosti by bylo vhodné i vyšetření na revmatologii, kde kromě vyšetření odeberou krevní testy na případnou revmatickou aktivitu. Podle všech výsledků potom léčba nejen rehabilitační, ale i medikační a v neposlední řadě i lázeňská. Pokud by se jednalo skutečně o torticolis vhodnou k operaci stav pokud je k operaci vhodný ortopedie řeší.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: