Transfuze krve po porodu

Dobry den, pane doktore, v srpnu (8.8.2008) jsem rodila a po porodu druhy den na sestinedeli mi davali transfuzi krve, protoze jsem mela spatny krevni obraz (kvuli vyssi ztrate krve). Musela jsem podepsat papir, ze s transfuzi souhlasim a jsou mi znama rizika mozne nakazy (HIV, hepat.). Od te doby na to musim porad myslet, hlavne kvuli malemu, ktereho castecne kojim a mam strach z prip. prenosu. Jaka je pravdepodobnost nakazy virem HIV? Kdy nejdrive si muzu nechat udelat kontrolni test na pritomnost tohoto viru? Predem Vam moc dekuji za odpoved. S pozdravem, Michaela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obavy z tohoto postupu mít nemusíte, jedná se v zásadě o administrativní krok, kdy se nemocnice kryje pro případ, že by použila kontaminované krevní deriváty. Avšak pravděpodobnost, že by k něčemu podobnému došlo je takřka nulová. Infekce virem HIV se v současnosti prokazuje metodami, které detekují nikoliv virus jako takový, ale protilátky, které proti němu tělo vytváří. Doba jejich tvorby je individuální, ve většině případů jsou detekovatelné asi po 6 měsících od nákazy. Nicméně opět zdůrazňuji, že riziko nákazy touto cestou je zanedbatelné.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: