Tsh

Paní doktorko, od poloviny prosince mám bolesti rukou (šlachy v předloktí, zápěstí, hřbet ruky) ortoped vyloučil zánět šlach RTG neg., neurolog vyloučil karpály, revmatolog stanovil počínající revm.polyartritidu a nasadil prednison5 1-0-0, dle krve revm.faktor vyšel neg. ale TSH 5,247, lehce zvedlé CRP a sedimka. Endokrinolog nasadil Letrox 50 1-0-0 na sonu diskrétní změny, ale jinak můj stav celkem bagatelizoval ikdyž mě za ním poslal ravmamudr. s tím, že by ty bolesti hypofunkce klidně mohla dělat.Další příznaky které mám je zimhouřivost,třepení nehtů,únava,nenálada,příbytek na váze cca 10kg,zácpa,spavost,často oteklé oči...Dotaz zní co si o tom myslíte?Může takhle zlobit ta štítnice?Připadala jsem si jako hypochondr,kterého si lékaři předávají a teď nevím zda do sebe Letrox necpu zbytečně.Jsem OSVČ a ruce fakt potřebuji k práci:-). KO krve od Endo je za 5-6týdnů.Prostě nevím zda mohu lékařce endo důvěřovat.Moc děkuji za odpověď. pd

Odpověď odborníka:

Nedostatek hormonů štítnice (který máte a který je snaha normalizovat Letroxem) může způsobovat zmíněné obtíže. Každé tělo je jinak citlivé na hormony - někdo pocítí již mírnou odchylku v hormonálních hladinách (jako u Vás), někdo jiný by si toho ani nevšiml.
Vliv štítné žlázy na pohybový, resp nervový aparát je rovněž možný, nicméně, všechny tyto obtíže jsou nespecifické, tudíž se jejich souvislost se štínicí potvrdí, nebo vyloučí po normalizaci jejích hormonů v krvi. Pokud potíže ustoupí, nejspíš byl za nimi práve nedostatek hormonů štítnice, pokud ne, bude potřetba hledat příčiny jinde.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: