Tříštivá zlomenina ramenního kloubu

Vážený pane doktore, moje maminka před šesti týdny upadla a utrpěla tříštivou zlomeninu ramenního kloubu.Používala ortézu,nyní již několik dní má již ruku uchycenou v šátku.Přes den má je ruka citlivější,ale mírné bolesti jsou snesitelné,někdy téměř žádné.Větší bolesti jsou ale v noci.Maminka trpí bolestmi každou noc.Ruka asi nechce ležet.Na bolesti dostala maminka Tramal,který pomůže na chvíli.Prosím,je ještě jiná pomoc?Myslíte,že by bylo vhodnější na noc vzít zpátky ortézu,aby byla ruka znehybněná?Velmi děkuji za radu.L.Jíchová.

Odpověď odborníka:

Pokud má bolest v noci, je možno ortézu použít. Ale pokud se jedná o zlomeninu v horní části pažní kosti, kterou asi myslíme, šátek přes den je již škodlivý. Končetina by se měla při odpočinku uložit do mírného upažení, podložit 5 ti polštáří. Hodně cvičit, všechno s končetinou již dělat. Funkční léčba zaříná již 5. den po úrazu plným zatížením. Zlomeniona se zhojí jistě, ale co hrozí je ztuhnutí ramenního kloubu, který na tuto možnost je velmi náchylný. Výsledek bude doibrý.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: