Tubulární adenom

Dobrý den paní doktorko, manžel byl na kolonoskopii a byl mu snesen polyp, 8 mm. Výsledek histologie je: histologicky polyp hodnocen jako tubulární adenom s HG dysplasií změny vs. přesahují hranici resekce Můžete mi prosím jako laikovi tento výsledek vysvětlit? Děkuji mnohokrát za odpověď, Vanda

Odpověď odborníka:

Milá Vando, adenom nebo polypy jsou potenciálními předchůdci rakoviny ve střevě. Pokud se jednalo o adenom s HG dysplasií, pak se jednalo o změny, které jsou opravdu již velmi hraniční a rizikové pro vznik rakoviny a píšete, že ložisko nebylo odstraněno celé. Doporučila bych konzultovat gastroenterologa, který vyšetření provedl se zvážením znovuprovedení koloskopie s doodstranněním místa, kde adenom byl ( pokud bude možné) event. časnou kontrolu koloskopickou za 3 měsíce.KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: